Svenske homofile får adoptere

Riksdagen i Sverige vedtok sent i går kveld at homofile par får rett til å adoptere barn. I Norge er det fortsatt uaktelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske vedtaket gir homofile par rett til å bli vurdert som adoptivforeldre for både svenske og utenlandske barn. Sverige blir dermet en av verdens mest homovennlige land.

I Norge, som betraktet homofil som sykdom helt frem til 1982, er det uaktuelt å ta opp adopsjonssaken på nytt. Statsråd Laila Dåvøy (KrF) sier at saken ble behandlet grundig i Stortinget i fjor. Da var det et flertall for å ikke tillate homoadopsjon. Og regjeringen har ingen planer om å ta opp saken på nytt. Kristeligdemokratene ville forkaste alle homseadopsjoner, men ble nedstemt av 198 folkevalgte. Bare 38 riksdagsmedlemmer fulgte kristeligdemokratene, mens 71 avsto.

Høyrepartiet moderaterna ville bare tillate adopsjon av nærstående slektninger, det vil si den ene partnerens biologiske barn, men ble også nedstemt.

Det er foreløpig uklart når vedtaket trer i kraft, skriver Expressen. Det beror på at den europeiske adopsjonskonvensjonen må sies opp først, siden den bare omhandler gifte adopsjonsforeldre.

Flertallet i Riksdagen tror ikke det er stor fare for at andre land blokkerer adopsjoner til Sverige etter vedtaket.