Svenske hørte sjøormen

SELJORD (Dagbladet): Den svenske sjøormentusiasten og oppdageren Jan Ove Sundberg mener han nå kan ha hentet inn unike lydsignaler fra et stort levende vesen i dypet av Seljordsvannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptakene er sendt til analyse på et hemmelig sted.

- Det høres en dyp slags knurring eller prusting. Lyden er veldig tydelig. Vi har sammenholdt den med lyder fra andre levende fisker og dyr samt andre sjøfenomener, men den likner ikke noe av dette, sier Sundberg. Han mener årets ekspedisjon i Seljordsvannet kan være endelig gjennombrudd i letingen etter vannets gåte gjennom hundrer av år, på folkemunne døpt «Selma».

Det var i forrige uke Sundberg og hans lydtekniker Eele Jansma gjorde seks- sju lydopptak av noe de mener må stamme fra et stort, levende vesen.

Hver dag fra fredag til tirsdag ble lyden fra dypet fanget opp av den avanserte lydbøya, en hydrofon, og registrert på dataskjermen. Lyden ble registrert med ujevne mellomrom. De eiendommelige lydsignalene kom fra 30 til 90 meters dyp. Det lydekspertene ved laboratoriet har uttalt foreløpig er at lyden trolig stammer fra et biologisk levende vesen.