Svenske jagere sendt opp mot russiske bombefly

- De flyr provoserende nær, sier Sveriges øverstkommanderende.

BACKFIRE: Svenske jagere ble i dag sendt opp mot to fly av denne typen, Tu-22M, som av Nato er kjent som «Backfire». Foto: AP
BACKFIRE: Svenske jagere ble i dag sendt opp mot to fly av denne typen, Tu-22M, som av Nato er kjent som «Backfire». Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Svenske Dagens Nyheter (DN) melder at to svenske Jas-jagere ved lunsjtider gikk på vingene for å markere svensk territorium overfor to russiske bombefly av typen TU-22M «Backfire», som kom nær Öland.

Flyene oppgis ifølge DN å ha kapasitet til å bære atomvåpen.

- Vi har i formiddag hatt et middels tunge bombefly fra russisk side som gikk ut over Bottenviken og sørover. De snudde på høyde med Ölands sørlige odde. Det er en markering fra Russlands side, sier svenskenes øverstkommanderende Sverker Göransson i P4 Extra.

- I takt med at Russland reformerer, så øver man også mer komplekst og viser en grad av aggressivitet som vi ikke har sett tidligere, sier han.

En markering - Det handler ikke om regelmessige krenkninger fra russisk hold, men de flyr jo provoserende nær. Både nær de nasjonale grensene, men også nær vårt fly og andra lands fly når de flyr over Østersjøen, sier Göransson.

Han mener dette gjøres for å markere Russlands stormaktsstatus.

- Flyene befant seg hele tiden i internasjonalt luftrom, men de kom nær svenskegrensa, sier Jesper Tengroth, informasjonsmedarbeider i Forsvaret til Dagens Nyheter.- I praksis sa vi «hallo, vi ser dere», forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.