BRANNBOMBER: Det svenske flyvåpenet bruker jagerfly for å bombe et område rammet av skogbrann. Dette gjør de i et forsøk på å slukke brannen. Video: Expressen Vis mer

Svenske jagerfly bomber skogbrannen

Det svenske flyvåpenet bruker jagerfly for å bombe et skytefelt i Dalarna som er rammet av skogbrann i et forsøk på å få slukket brannen, melder svenske medier.

Aftonbladet skriver onsdag at bruken av jagerfly er et akutt tiltak som er ment å skape en trykkbølge som skal sørge for at leire veller opp og dekker brannen.

Brannmannskap har helt fra begynnelsen hatt problemer med å slukke brannen ved skytebanen ved Trängslet i Älvdalen fordi det finnes grovkalibret og udetonert ammunisjon på stedet. Det har vært frykt for at dette skulle eksplodere, ifølge Aftonbladet.

Det svenske forsvaret bekrefter overfor TT at forsvaret har fått en henvendelse om støtte fra redningsledelsen og at det handler om den ueksploderte ammunisjonen og den vanskelige framkommeligheten ved skytefeltet.

Utradisjonell metode

Strategien om å bruke bomber i slukningsarbeidet ble offentliggjort på en pressekonferanse klokken 14 onsdag formiddag. Ifølge Johan Szymanski, redningsleder på plassen, er avgjørelsen om å bombe brannen en løsning de nå bruker siden situasjonen er kritisk:

- På grunn av ammunisjonen som ligger på området, kan vi ikke bruke konvensjonelle slukkemetoder, sier Szymanski til Expressen.

Expressen skriver at Den svenske Forsvarsmakten har brukt alle mulige ressurser for å håndtere den vanskelige situasjonen som har oppstått den siste tiden i landet. Nå vil bombene falle fra 3000 meters høyde.

- Så langt har det gått bra, og det har gitt resultater, sier Anders Persson, øverste sjefen i Forsvarsmakten.