VIL HA LISENSJAKT: Svenske jegere er opprørt over ulvepolitikken i Sverige. Her alfahannen i den norske Linnekleppflokken i Aremark etter at den har fått på seg halsbånd i januar i fjor. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
VIL HA LISENSJAKT: Svenske jegere er opprørt over ulvepolitikken i Sverige. Her alfahannen i den norske Linnekleppflokken i Aremark etter at den har fått på seg halsbånd i januar i fjor. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

Svenske jegere vil utrydde all ulv

- Den svekker livskvaliteten til de som bor i utsatte områder, sier det svenske jegerforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De elleve ulvedistriktene underlagt det svenske Jägarnas Riksförbund men er det de omtaler som den «genetisk mindreverdige» ulvestammen i Sverige må utryddes.

Ulvejegernes talsmann Bernt Lindqvist sier til Expressen at ulven svekker livskvaliteten til bøndene som bor i områdene der ulven ferdes, og at den forårsaker et betydelig økonomisk tap for mange småskalabedrifter.

- Vil vurdere innvandring Utspillet kommer etter at svenske myndigheter har sagt nei til videre lisensjakt på ulv.

- Vi har sagt at den nåværende svake ulvestammen bør fjernes. Så får vi seinere vurdere om vi skal tillate en ulveinnvandring fra øst, om det finnes behov og forutsetninger for det, sier Lindqvist.

Jegerne mener ulver i Russland har en sterkere genetikk enn stammen som nå har tilhold i Sverige.

Lindqvist oppgir å representere omkring 15 000 foreningsmedlemmer.

- Skal vi utrydde elger? Mikael Karlsson, leder for Naturskyddsföreningen, kaller utspillet for «horribelt» og «1800-talls».

- Alle dyr kan forårsake skade på noe vis, men det betyr ikke at vi skal utrydde dem. Da hadde vi ikke hatt tigre, elefanter eller veps, sier Karlsson til Expressen, og legger til at han fortsatt mener at det er viktig å forebygge skader.

Skadefellinger skal kunne tillates ved «ekstreme problemer», sier han.

- Men det er noe annet å utrydde ulven. Vi vet at hunder biter mennesker. Skal vi utrydde hunder? Elger sparker jakthunder. Skal vi utrydde elger? spør han.

- Norge skal ha ulv Fagsjef Siri Parmann i Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF) sier at de svenske kollegenes utspill er helt nytt for henne, og vil ikke kommentere uten å ha satt seg nærmere inn i saken.

Hun sier imidlertid at NJFFs linje, etter mye debatt, er aksept for at Norge skal ha en ulvestamme.

- Det er en konfliktfylt art å forvalte, men vår politikk er at vi aksepterer ulven som en del av norsk natur. Vi vil derimot ha et tak på to til tre ulveynglinger i året, og da skal det inkludere grenseflokkene, sier Parmann til Dagbladet, og legger til at «den genetiske situasjonen er lik» som i Sverige.

- To valpekull i år En foreløpig rapport fra Rovdata, basert på sporinger sist vinter, sier det er mellom 33 og 35 ulver med helnorsk tilhold, og 22 til 23 ulver som oppholder seg i grenseområdet til Sverige.

I 2010 ble det registrert ulvekull i tre helnorske revir, mens tallet i år trolig er to kull ved to familiegrupper innen norsk forvaltningsområde, melder Rovdata.no. Videre sporinger må til for å avgjøre om de er født i helnorske revir.

Ulv skutt på lørdag - Det som er viktig for oss, er at vi skal kunne ha en lisensjakt i Norge for å regulere bestanden. Utover dette er det viktig for oss med mulighet for skadefelling, sier fagsjef Parmann.

Lørdag ble en hannulv skutt i Åmot i Hedmark - den første fellinga i årets lisensjakt som startet 15. oktober. Totalt tre ulver kan felles i et område i Hedmark og Akershus, ifølge Nationen.no.