BESLAG I SVERIGE: En svensk domstol skal i dag ta stilling til om beslag gjort fra småbruket til Eirik Jensen i Värmland i Sverige, skal overleveres til Spesialenheten for politisaker. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BESLAG I SVERIGE: En svensk domstol skal i dag ta stilling til om beslag gjort fra småbruket til Eirik Jensen i Värmland i Sverige, skal overleveres til Spesialenheten for politisaker. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Svenske Jensen-beslag kan bli sendt til Norge i dag

Spesialenheten vil ha tilgang til beslag gjort på småbruket til Eirik Jensen i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at politioverbetjent Eirik Jensen (56) ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon 24. februar gikk svensk politi, på oppdrag for Spesialenheten for politisaker i Norge, til ransaking av Jensens småbruk i Sverige.

Ifølge Värmlands tingsrätt ble det tatt beslag i 18-19 dokumenter - deriblant kvitteringer for tømming av septiktank og informasjon om kjøpet av fritidsstedet. Jensen kjøpte småbruket i desember 2011 for rundt 700 000 kroner.

Statsadvokat Per Svensson ved Åklagarkammaren i Karlstad i Sverige sier til Dagbladet at beslutningen om hvorvidt beslagene skal oversendes norske kolleger skal fattes i dag.

- Det er snakk om dokumenter av økonomisk karakter. Jeg er forhindret i å kommentere innholdet i beslagene ytterligere siden de er taushetsbelagt, sier Svensson.

Jensen samtykker Det er Värmland tingsrett i Karlstad som skal ta stilling til om beslagene kan sendes over grensa og bli en del av spesialenhetens etterforskningsmateriale.

- Det er slik at når svensk politi- og påtalemyndighet har hjulpet norsk politi- og påtalemyndigheten så skal det eventuelle beslaget som er gjort vurderes av en domstol. Behandlingen går for lukkede dører og varer i et par minutter, før dommeren trekker seg tilbake, sier Svensson, som sier han ikke motsetter seg at beslagsrapporten sendes til Norge.

Eirik Jensens forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, her lenge vært på klar på at dokumentene bør komme spesialenheten i hende så raskt som mulig.

HAR SAMTYKKET: Jensens forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, sier Jensen samtykker til at beslagene blir sendt til Norge og blir en del av etterforskningsmaterialet til Spesialenheten for politisaker. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
HAR SAMTYKKET: Jensens forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, sier Jensen samtykker til at beslagene blir sendt til Norge og blir en del av etterforskningsmaterialet til Spesialenheten for politisaker. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Dette har vi samtykket til for lenge siden. Vi oppfatter at det vil være i min klients interesse at rapporten oversendes, sier Hagen til Dagbladet.

Bekymrer ikke Eirik Jensen nekter straffskyld for korrupsjonsanklagene og avviser at han har hjulpet narkotikasiktede Gjermund Cappelen (47) med å innføre store partiet med hasj til Norge. Jensen er avhørt av Spesialenheten for politisaker om sin privatøkonomi.

- Det er ikke noen funn knyttet til hans privatøkonomi som bekymrer meg, sier Hagen til Dagbladet i dag (krever innlogging).
Politiadvokat Helle Kristin Gulseth i Spesialenheten for politisaker sa i forbindelse med isolasjonsfengslinga mot Eirik Jensen i forrige uke at de jobbet med å få dokumentene på plass, men ønsket ikke å kommentere saken ut over det.

Etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker sier til Dagbladet i ettermiddag at de ønsker beslagene fra Sverige utlevert, men at hun på nåværende tidspunkt ikke kan kommentere innholdet i beslagene.

- Vi ønsker tilgang fordi vi anser at beslagene kan være relevante for etterforskningen vår, sier Øyen.