Svenske jenter vil være gutter

Hver tredje svenske jente skulle ønske at hun var gutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Dette går fram av en undersøkelse som er foretatt blant ungdom i Göteborg. Det statlige prosjektet «Flicka» står bak den omfattende spørreundersøkelsen, og viser at hver tredje jente skulle ønske at hun var født som gutt.

Jenter føler at det ville være tryggere og gi mer respekt.

-  Jeg er ikke overrasket over resultatet, sier prosjektleder Sara Damber til Expressen.

3000 ungdommer er spurt om kjønnsroller og idealer.

-  Undersøkelsen viser at 77 prosent av jentene er redde for å gå hjem alene på kveldene, sier Sara Damber.

Guttene føler ikke den samme bevegelseshemmelsen.

Noen jenter misunner dem.

Rollemønster

 NEI TAKK:  -  Vi ville ikke vært gutter, sier 15-åringene Siri Berge, Siri Helleren og Ida Christenson. Foto: Torbjørn Berg
NEI TAKK: - Vi ville ikke vært gutter, sier 15-åringene Siri Berge, Siri Helleren og Ida Christenson. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

-  Vi har ikke tilsvarende undersøkelser i Norge. Resultatet overrasker meg, at det blir så tydelig uttalt at jenter kunne tenkt seg å være født som gutt, sier forskningsleder Svein Mossige i NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) i en kommentar til Dagbladet.

-  Men det er ingen tvil om at jenter i 15-årsalderen er i en vanskelig situasjon. De har kompliserte forventninger i større grad enn guttene. De føler krav om at de skal være omsorgsfulle, flinke og attraktive samtidig, sier Mossige.

Han mener at det kan være avgjørende hvordan spørsmålene er stilt.

Ikke byttet

-  Vi ville ikke byttet! Mener svenske jenter det? utbryter 15-åringene Siri Berge, Siri Helleren og Ida Christenson i Skien.

-  Vi skal være nerder og ville og flinke samtidig. Men guttene har det ikke noe enklere. Tenk så mye press de har, da. De skal være tøffe, sterke og snille, sier jentene.

De har en viss forståelse for at det noen ganger kan være greit å være gutt, for eksempel når det gjelder å bevege seg aleine om kvelden.

-  Guttene får ofte lov til ting vi ikke får. Vi må bare lære å passe oss. Men vi ville aldri byttet. Vi føler at vi har «guts» - har ikke svenske jenter det? ler de tre norske 15-åringene, svært fornøyd med å være jenter.

Var det noen som ble kalt «det svake kjønn»?