«Svenske» kan bli Norges nye supervåpen

Svenske S-122 Leopard lanseres som en av verdens beste stridsvogner.

STERKERE, SMARTERE, STØRRE: Stridsvogn 122 Leopard ser lik ut som den norske 2A4 Leopard, men er mer robust og smartere på slagsmarken enn den norske versjonen fra 1981. Foto: Forsvaret i Sverige
STERKERE, SMARTERE, STØRRE: Stridsvogn 122 Leopard ser lik ut som den norske 2A4 Leopard, men er mer robust og smartere på slagsmarken enn den norske versjonen fra 1981. Foto: Forsvaret i SverigeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Lykkes vi, vil det være en meget viktig brikke i det nordiske forsvarssamarbeidet. Da betyr det at Norge, Sverige og Finland får samme type stormpanservogn, artillerisystem og stridsvogner, sier forsvarssjef Sverre Diesen til Teknisk Ukeblad.

Magasinet har vært på Marksstridskolan i Skövde og sjekket ut monstrene. Den svenske utgaven — 122 Leopard, er 15 år yngre enn den siste modellen til Norge — Leopard 2 A4.

122-modellen er kjappere, mer presis og bedre beskyttet enn den norske.

- Felles avdelinger
Diesen mener overfor Teknisk Ukeblad et nytt leopardkjøp i framtida vil skape bedre forhold når det gjelder logistikk, deler, vedlikehold og opplæring.

- Vi kan opprette felles avdelinger hvis ønskelig, sier Diesen, som sier han vil prioritere å få til en kjøpsavtale med svenskene.

Og svenskene tror en avtale kan være mulig, selv om det vil ta tid.

- Et tettere samarbeid mellom Norge og Sverige er helt nødvendig for å holde liv i våre forskjellige landbaserte våpensystemer framover, sier oberst Ingemar Gustafsson, som er Sveriges forsvarsattaché i Norge.

- Milliardhandel
Ideen bak forslaget kom fra den svenske armeen i november 2008.

Forsvarets TRADOK (Hærens transformasjons- og doktrinekommando) jobber tett med svenskene om prosjektet, og det er de som har lagt kjøpsplanene på bordet til ledelsen i Forsvaret og Forsvarsdepartementet, som for øvrig har twitret om saken i dag.

- Vi har gjort sonderinger. Det har vært gjennomført stabssamtaler med svenskene. I disse samtalene har vi sett muligheter og dette er en av dem, sier oberst Arne Opperud til Dagbladet.

Han er organisasjonsutvikler i Hærstaben og kjenner saken godt. Han understreker at inntrykkene er overlevert til Forsvarssjefen og departement som nå tar saken eventuelt videre.

- En slik avtale mener vi kan forenkle utdanning, kompetanse og skape systemlikhet. Både Norge og Sverige begynner å  få relativt små armeer og da er det viktig å opprettholde kompetansen, sier Opperud.

- Verdens beste stridsvogn
Han forteller at Sverige skal kvitte seg med en del vogner, noe det norske forsvaret kan dra nytte av ved å overta noen av disse,

- Dette er ansett som en av verdens beste stridsvogner, sier obersten, som understreker at Norges 2 A4 ikke er noe dårlig vogn, men at de har behov for oppgraderinger

En eventuell handel vil få en prisanslag på cirka 1,3 milliarder kroner, ifølge Teknisk Ukeblad sin informasjon. Opperud opplyser at det vil være snakk om 46 Leoparder av typen S-122 og seks bergepanservogner av typen S-120.

KAN BYTTELÅNE DELER: Dersom Norge og Sverige får samme stridsvogn vil det bli enklere å dele på deler og vedlikehold, mener Sverre Diesen.
KAN BYTTELÅNE DELER: Dersom Norge og Sverige får samme stridsvogn vil det bli enklere å dele på deler og vedlikehold, mener Sverre Diesen. Vis mer

Ifølge Teknisk Ukeblad er det lansert flere overtakelses- og betalingsmetoder. En av løsningene er å trekke beløpet fra fem milliarder som det vil koste å oppgradere CV-9030 hos svenske BAE Systems Hägglunds, erfarer magasinet.

Detaljene
Men S-122 er ikke født i Sverige. Hovedutvikler er den tyske våpenfabrikanten Krauss-Maffei.

Og skal vi tro detaljene på den norske og svenske modellen, ville svenskene overvunnet den norske Leoparden på slagsmarkene:

• S-122 har bedre pansring både i front og på tak. Den veier 62,5 tonn som er 7,5 tonn mer enn den norske, men dette kompenseres med bedre belter.

- Dette gir bedre beskyttelse mot stridsvognangrep og panservognammunisjon i front og angrep ovenfra mot taket, sier Opperud.

• S-122 har muligheten til å gjøre minebeskyttelsen bedre.

• Jaktinstinktene på S-122 er bedre med eget termisk sikte hos vognkommandøren, som er uavhengig av skytterens. På 2A4 er det bare ett termisk kamera.

- Man kan oppdage og bekjempe mål raskere, sier Opperud.

• S-122 er installert med elektrisk rettesystem (det som får tårn og kanon til å snurre). 2A4 har hydraulisk.

- Dette gir bedre hastighet, nøyaktighet og det reduserer brannfaren inne i vognen, ifølge obersten.

TOMMELEN OPP FOR SVENSKENE: 
Forsvarssjef Sverre Diesen sier han vil prioritere en kjøpsavtale for å få stridsvognen 122 Leopard med det norske flagget på panseret.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
TOMMELEN OPP FOR SVENSKENE: Forsvarssjef Sverre Diesen sier han vil prioritere en kjøpsavtale for å få stridsvognen 122 Leopard med det norske flagget på panseret. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer