Svenske kolleger har gift i blodet

OSLO/STOCKHOLM (Dagbladet/Expressen): Tunnelarbeidere i Hallandsåsen i Sverige har giftstoffet akrylamid i blodet. Det kreftframkallende stoffet er påvist i alle de sju blodprøvene som hittil er analysert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av fem norske tunnelarbeidere som ble legesjekket i går, har såpass mange fysiske symptomer på eksponering at de må videre til spesialist.

- Begge disse to har hudplager i form av kløe. Den ene av dem har i tillegg noe utslett på den ene skulderen og kribling i fingrer og tær.
Dette sier bedriftslege Stein Brudal i Alna Bedriftshelsetjeneste, etter å ha helsesjekket de første fem av til sammen 40 tunnelarbeidere som har utført injiseringsarbeid med Rhoca-Gil i Romeriksporten.

Til spesialist

De to SRG-arbeiderne har begge fått det giftige tetningsmiddelet direkte på kroppen under arbeidet i Romeriksporten. Begge ble i går henvist til hudspesialist, men han som også har kribling i fingrer og tær, vil bli nærmere undersøkt ved miljø- og yrkesmedisinsk avdeling på Ullevål sykehus.

Tidligere har ytterligere en SRG-arbeider meldt fra om hudplager etter tetningsarbeidet i Romeriksporten.

Gift i blodet

I går ble det også klart at Skanska-arbeidere som har jobbet med tunnelprosjektet i Hallandsåsen i Sverige, har akrylamid i blodet.

Til sammen er 10 blodprøver analysert. Tre av dem er såkalte blindtester - det vil si blodprøver fra personer som ikke har vært eksponert for Rhoca-Gil.

I samtlige blodprøver fra de sju tunnelarbeiderne ble giftstoffet påvist.

Ifølge professor Lars Hagmar ved den yrkesmedisinske klinikken i Lund, er akrylamidnivået i blodet hos de svenske tunnelarbeiderne såpass høyt at det forklarer arbeidernes symptomer på nerveskader. Samtidig understreker han at nivåene er så små at «det mest sannsynlig handler om lettere skader av forbigående natur».

Unik blodtest

Blodprøvene fra de til sammen vel 70 svenske tunnelarbeiderne analyseres ved Wallenberg-laboratoriet i Lund. Laboratoriet er alene om å analysere blodprøver spesielt med henblikk på akrylamid.

- Vi har tidligere diskutert å ta tilsvarende blodprøver av SRG-arbeiderne, men så bort fra det da prøvene bare sier noe om eksponeringen og ingenting om kreftrisikoen, sier bedriftslege Brudal til Dagbladet.
Til sammen skal rundt 40 SRG-arbeidere legesjekkes etter å ha håndtert Rhoca-Gil i Romeriksporten. Foruten de fem som ble undersøkt i går, vil ytterligere 19 tunnelarbeidere bli sjekket denne uka.

- De mest eksponerte ble undersøkt i dag. Resultatet av disse undersøkelsene vil nok derfor ikke bli representativt, sier Brudal.