Svenske kriminelle inntar solkysten

Den spanske avisa El Pais melder at svenske gjengkriminelle inntar den spanske solkysten.

PÅGRIPELSER: Det har blitt utført 100 pågripelser tilknyttet svenske gjengkriminelle på solkysten siden 2018, ifølge El Pais. Foto: Jesus Merida / Shutterstock / NTB
PÅGRIPELSER: Det har blitt utført 100 pågripelser tilknyttet svenske gjengkriminelle på solkysten siden 2018, ifølge El Pais. Foto: Jesus Merida / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I løpet av de siste fem åra har gjengkriminelle fra Sverige inntatt kystområdet kalt solkysten i den vestlige delen av Málaga -provinsen i Spania, ifølge El Pais. Flere politikilder er overrasket over voldsbruken i forbindelse med noen av drapene i og rundt Málaga.

- Vi har hatt tilfeller hvor et helt magasin har blitt tømt på enkelte ofre, som har blitt drept med skudd fra kloss hold, sier en politikilde til avisa.

El Pais skriver at svenske gjengkriminelle er tilbøyelige til å utføre ran, skyte med maskingevær og benytte seg av leiemordere. De skriver også at politiets logg viser at et har blitt utført over 100 pågripelser tilknyttet svenske gjengkriminelle på solkysten siden 2018.

- Dersom de gjør det (inntar Spania journ.anm.), vil de ta med seg alt: drap, utpressing og sprengstoff, sier en ikke navngitt politietterforsker til El Pais og legger til at volden i all hovedsak utøves blant de kriminelle, og at den sjelden når sivilbefolkningen.

- Men det kan eksplodere når som helst, legger politietterforskeren til.

UVANLIG: Dramatiske bilder viser båtjakten mellom de mistenkte narkosmuglerne og politiet utenfor Malagakysten i Spania. Video: AP Vis mer

Nettverk pågrepet

I sommer opplyste det spanske innenriksdepartementet at et nettverk på 71 personer hadde blitt pågrepet i Spania og Sverige. Dette som et resultat av et samarbeid mellom svensk politi, Europol og spansk politi.

Innenriksdepartementet opplyste at nettverket skal ha smuglet narkotika fra Marokko til Spania, der hvor et flyttefirma med kontorer i Marbella og Alicante mistenkes for å ha blitt brukt til å transportere narkotikaen videre til Sverige.

Det ble også opplyst at de antatte lederskikkelsene i nettverket skal ha levd et luksusliv på den spanske solkysten, og at politiet skal ha beslaglagt både biler, båter, motorsykler, dyre kunstverk og omkring 60 eiendommer.

I 2019 ble også to personer som ble beskrevet som lederskikkelser i den såkalte svenske «Dødspatruljen» pågrepet i Barcelona.

- Knutepunkt

Nylig skrev den britiske storavisa The Guardian at nye, internasjonale kriminelle gjenger har gjort Marbella til sin operasjonssentral, og at mens voldsbruken øker, så klarer ikke politiet å henge med på utviklingen.

- Solkysten er et slags knutepunkt, eller et slags jobbfellesskap, hvor nesten alle store kriminelle grupperinger i verden har en eller annen form for tilstedeværelse, sier en høytstående politikilde til den britiske avisa.

- Det er et slags FN av kriminelle for en globalisert verden. Marbella er en merkevare for turisme, men også en merkevare for kriminalitet.

- Ikke en anelse

En annen politikilde forteller en historie om en polsk mann som dukket opp med skuddskader i begge beina. Politibetjenten sier at mannen ble skutt av svenske kriminelle, men at han ikke ønsket å anmelde forholdet. Slike tilfeller blir vanligvis ikke omtalt i pressen på grunn av at fornærmede personer ikke ønsker å involvere politiet, mener politibetjenten.

- Vi kan ikke opplyse om alle hendelser til pressen, for da ville det ha utløst panikk, sier en etterforsker tilknyttet politiets spesialstyrke mot organisert kriminalitet (Greco) til The Guardian.

- De fleste innbyggere her kjenner ikke situasjonen. De har ikke en anelse om hva som foregår rundt dem, heller ikke blant den øvrige spanske befolkningen, og kanskje det er slik det bør være.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer