Svenske kvinner vil ikke ha sex

400 000 svenske kvinner har ikke hatt lyst på sex det siste året. Seksuell anoreksi er den nye svenske folkesykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14 prosent av alle svenske kvinner i alderen 18 - 74 år har mistet sexlysten. I løpet av det siste året har de sjelden eller aldri hatt lyst på sex. Den svenske avisa Expressen, som refererer til undersøkelsen i dag, mener seksuell anoreksi er en ny svensk folkesykdom.

Tallene kommer fra det svenske forskningsbyrået Sifo, utført på vegne av Folkehelseinstituttet. Ifølge undersøkelsen er problemet stort uansett aldersgruppe. Hele 11 prosent av kvinnene mellom 25 og 34 år har mistet sex-lysten.

Skadelidende

- Verken superkvinnen eller supermann kan klare alt. Dermed kan sexlysten bli skadelidende, sier sexolog Berit Sjøgren ved Karolinska sykehuset i Solna. Hun har sjøl møtt mange kvinner som sliter med liten sexlyst.

- For disse er dette et spørsmål om livsstil. De lever et så hektisk liv at det sex ikke får plass, sier hun.

Det er fremdeles få som søker profesjonell hjelp for sex-problemene sine.

- Mange har hatt problemer i noen måneder og prøver å komme seg gjennom på egenhånd, sier Torvald Höjerback, overlege ved sexologisk avdeling ved universitetssykehuset i Lund.

Gjelder også menn

Han sier at det er viktig å prate med venninner eller slektninger om problemene.

- Du kan også prate med partneren din. I tillegg finnes det litteratur i bokhandelen og på biblioteket som omtaler manglende sexlyst. Men de som ikke har hatt lyst på et år eller mer bør oppsøke lege eller gynekolog.

Undersøkelsen viser at også menn har mindre lyst enn før. Men for dem er ikke problemet like stort. Tre prosent av mennene sa at de sjelden eller aldri hadde hatt lyst på sex det siste året.