RØMTE: I februar i fjor klarte svenske Marilyn å rømme fra IS i Syria, etter å ha vært fanget der i nesten et år. FOTO: Nora Lorek / GT / Expressen
RØMTE: I februar i fjor klarte svenske Marilyn å rømme fra IS i Syria, etter å ha vært fanget der i nesten et år. FOTO: Nora Lorek / GT / ExpressenVis mer

KRIGEN MOT IS

Svenske Marilyn (17) rømte fra IS med sin nyfødte sønn på armen. - Skjedde ting jeg aldri vil glemme

Marilyn var 15 år da hun ble med sin eldre kjæreste til Syria, der hun ble fanget av IS. Da hun var 16, klarte hun å rømme fra terrororganisasjonen med sin nyfødte sønn.

(Dagbladet/GT/Expressen): - Det skjedde ting der som jeg aldri kommer til å glemme. Det var det sykeste året i livet mitt, forteller hun til Expressen, som har møtt henne og foreldrene i deres hjem i Marks kommune utenfor Göteborg.

For ett år siden gikk dokumentaren «Ensamma mot IS» på SVT. I dokumentarfilmen kunne seere følge foreldrene Anki og Pasis kamp for å få tilbake datteren.

- Vi har ikke noe med den delen av verden å gjøre. Vi er vanlige kristne mennesker fra Sverige som har en datter som ble glad i feil gutt, som havnet i Midtøsten og i en av verdens farligste terrorsekter, sa Pasi den gangen.

Nå har Marilyn selv fått fortelle sin versjon av hva som skjedde.

Gjennom Europa uten pass

Marilyn var 14 år og nyforelsket da hun ble gravid med en eldre marokkansk mann. Til tross for at foreldrene Anki og Pasis forsøkte å ende forholdet, ble Marilyn hos ham. Samtidig så Marilyn at kjæresten ble stadig mer radikal:

- Jeg sa til de som jobbet der han bodde at han satt å så på IS-videoer døgnet rundt. Jeg sa at de heller måtte låse ham inne enn at han skulle dra til Syria og dø, men de brydde seg ikke.

Likevel ble hun med til krig og terror i Syria, en tur hun trodde skulle bli kortvarig:

- Jeg ville ikke dit, og trodde at vi skulle bli sendt hjem. Vi skulle gjennom kjempemange land i Europa uten pass. Hvordan skulle det lykkes, spør Marilyn.

Forsøkt voldtatt av politimann

Marilyn forteller en historie om da kjæresten etterlot henne hos en lokal politisjef utenfor byen Manbij i Syria. Politisjefen skal så ha tilnærmet seg Marilyn, før det etter hvert gikk over i et voldtektsforsøk.

Da Marilyn fortalte dette til politisjefens kone, ble hun rasende, låste døra og truet med å drepe Marilyn. Både politisjefen og hans kone siktet på Marilyn med skytevåpen.

- Jeg tryglet dem om å ikke drepe meg og sa: «Jeg er gravid, vær så snill og ikke skyt».

- Da banket det på døra. Det var kjæresten min som kom tilbake. Jeg fortalte hva som hadde skjedd, og han slo ned mannen. Så dro vi, forteller Marilyn.

- Han var en fin person

I november 2015 ble Marilyn mor. En måned seinere fikk hun vite at kjæresten døde i et bombeangrep, noe svenske myndigheter ennå ikke har bekreftet.

Marilyn forstår at utenforstående kan tenke at kjæresten behandlet henne dårlig, siden han hadde tatt henne med til krig og elendighet:

- Han var ikke alltid så snill mot meg, men han var en fin person innerst inne.

RINGER KJÆRESTEN: Under intervjuet med Expressen ringer telefonen hennes ofte, og under en pause snakker hun med kjæresten om hvordan det går. FOTO: Nora Lorek/GT/Expressen
RINGER KJÆRESTEN: Under intervjuet med Expressen ringer telefonen hennes ofte, og under en pause snakker hun med kjæresten om hvordan det går. FOTO: Nora Lorek/GT/Expressen Vis mer

Livet ble vanskeligere etter kjærestens død, forteller hun. Hun ble tvunget inn i en formell sørgeperiode, og en kvinne flyttet inn i Marilyns hus for å overvåke henne, noe Marilyn protesterte mot. Konflikten med kvinnen ble tatt helt til en shariadomstol.

- Hun løy om at jeg hadde truffet en annen mann. Men hun hadde ingen bevis eller vitner, så domstolen lot meg gå, forteller Marilyn.

I ettertid har Marilyn blitt fortalt at hun hadde risikert å bli steinet til døde dersom hun ble funnet skyldig i å møte andre menn.

- Jeg hater krig

Foreldrene organiserte flere fluktforsøk uten suksess. Men en dag i februar 2016 gikk det endelig. Marilyn forteller at hun ikke forsto hva som skjedde under flukten:

- Jeg skjønte ingenting av det som skjedde, og jeg visste heller ikke om sønnen min skulle overleve.

Etter å ha kommet hjem til Sverige, opplevde Marilyn å bli stemplet som IS-terrorist.

- Om jeg hadde virkelig vært IS-tilhenger, hadde jeg ikke kommet tilbake hit. Men de får kalle meg hva de vil, jeg bryr meg ikke, sier hun.

- Jeg hater krig. Jeg vil bare at vi skal leve i en verden sammen. Hvorfor skal vi krige? Det forstår jeg ikke, sier Marilyn.