Svenske menn skal teste p-salve

Neste år starter en internasjonal studie av en prevensjonssalve for menn. Den skal testes på blant andre svenske menn.

MENN SKAL TESTES: En tidlig studie viste at sædproduksjonen falt drastisk for menene som brukte kremen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MENN SKAL TESTES: En tidlig studie viste at sædproduksjonen falt drastisk for menene som brukte kremen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Salven inneholder en kombinasjon av testosteron og et progesteronlignende hormon. I en mindre studie førte salven til at 89 prosent av mennene som deltok, hadde færre enn en million sædceller per milliliter utløsning, noe som er langt under normal mengde.

Sædcelleproduksjonen gjenopprettes relativt raskt etter at man slutter å bruke salven. De vanligste bivirkningene var hudirritasjon, kviser, vektøkning, påvirkning av sexlysten og humørsvingninger. Derimot fant forskerne ikke at salven påvirket blodtrykk eller prostata. Utprøvingen av p-salven starter over nyttår og skal pågå i cirka to år.

Kristina Gemzell Danielsson, som er professor i obstetrikk og gynekologi ved Karolinska Institutet, sier til Dagens Nyheter at forskerne skal arbeide med 20 til 50 heterofile par i fruktbar alder.

– Det er viktig at vi møter både kvinnen og mannen, og at de forstår at dette er første gang vi tester krem som et prevensjonsmiddel. Vi har tidligere sett at den effektivt hemmer sædcelleproduksjonen, men vi vet ennå ikke hvordan det fungerer i virkeligheten, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer