Svenske mødre lei av å bli bortvist - ammekuppet kjøpesenter

- Det fineste som fins, sier senterleder ved Oslo City.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mikaela Jensen (29) fra Eriksberg i Göteborg så seg lei av gjentatte meldinger om å forlate offentlige bygg fordi hun ammet sin fire måneder gamle datter.

Det var hun langt fra alene om.

Ammekuppet kjøpesenter - Folk blir provosert av å se pupper som ikke er i en seksuell sammenheng, sier Jensen til Expressen.

For en stund tilbake opprettet hun en Facebook-gruppe som et kunstprosjekt for å sette fokus på diskrimineringen av ammende mødre.

Torsdag bestemte Jensen og flere medlemmer av ammegruppen seg for å gjennomførte et ammekupp på kjøpesenteret Nordstan i Göteborg.

- Det der er mye mer nakenhet enn en ammende kvinne, sier Jensen og peker mot forskjellige reklameplakater som henger i senterets butikkvinduer.

- Et spørsmål om likestilling Johanna Händén fra Bagaregården var en av småbarnsmødrene som samlet seg på kafé Tugg, midt i det som er Skandinavias største kjøpesenter regnet i areal.

Hun tror grunnen til at mange provoseres av offentlig amming er at kvinners kropper har blitt seksualiert på en måte som menns kropper ikke er.

- Det er min kropp, og det er jeg som bestemmer hva jeg vil gjøre med den. I stedet finnes det en allmenn enighet om hva som er «riktig» å gjøre. Det provoserer meg, sier Händén og legger til:

- Å nekte kvinner å amme offentlig blir som å be dem holde seg hjemme. Det blir et spørsmål om likestilling.

Bedt om å gå på toalettet En annen mor som reagerer er Jenny Berging.

Da hun nylig satt og ammet barnet sitt på en kafé, skal de ansatte ha bedt henne om å gå på toalettet.

- Jeg ble så forbanna! Jeg tok mitt barn, og gikk derfra. Det er helt forferdelig, sier hun til Expressen.

- Det fineste som fins Senterleder ved Oslo City, Monica Eriksen, sier hun kjenner godt til tematikken.

- Derfor bestemte vi oss for å lage et ammerom, som så langt har fungert veldig bra. Der kan mødre som ikke ønsker å amme offentlig slappe av, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at ingen vil bli bortvist om de ønsker å amme på kjøpesenteret.

- Folk reagerer på så mangt, men jeg mener det ikke er noe å reagere på. Vi bor i et fritt land. Det å amme er bare nydelig, og det fineste som fins.