Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svenske muslimer krever egne lover

Vil ha fri til fredagsbønn, rentefrie lån til moskeer og at imamer må godkjenne skilsmisser blant muslimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sveriges Muslimska Förbund, nabolandets største muslimske organisasjon med sine 70.000 medlemmer, krever nå egne lover for muslimer på flere områder melder Sveriges Television.

I et brev til partiene i Riksdagen krever organisasjonen følgende:

• Muslimer bør få fri til fredagsbønn og enkelte høytider

• Imamer bør få undervise i skolene

• Separat svømmeundervisning for jenter og gutter

• Rentefrie lån til bygging av moskeer

• Imamer må godkjenne skilsmisser blant muslimer

- Det er imamens rolle å megle så familien fortsatt kan leve sammen. Det er det viktigste arbeidet vi har, vi vil ikke ha skilsmissebarn, sier organisasjonens leder Mahmoud Aldebe til SVTs Rapport.

Svenske politikere er kritiske til kravene.

- Jeg er redd for at dette vil fordype motsetningene i Sverige og at vi kan få uoverstigelige motsetninger mellom grupper. Jeg tolker dette brevet dithen at en ønsker å slå ring om muslimske skikker på en måte som vil gå ut over muslimske kvinners rettigheter, sier Folkpartiets leder Lars Leijonborg til SVT Rapport

Mahmoud Aldebe er ikke enig

- Vi vil det beste for kvinnene, vi, sier han til Rapport.

Integrasjons- og likestillingsminister Jens Orback er også negativ.

- I Sverige skal vi ikke ha noen særlover. I Sverige skal alle være like for loven. I Sverige har vi kjempet lenge for å få en kjønnsnøytral lovgivning, sier Orback til Rapport.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling