BARKET SAMMEN: Det gikk hardt for seg under demonstrasjonen i helgen. Her poserer et par demonstranter foran en veltet politibil. Foto: EPA/JAN WOITAS/SCANPIX
BARKET SAMMEN: Det gikk hardt for seg under demonstrasjonen i helgen. Her poserer et par demonstranter foran en veltet politibil. Foto: EPA/JAN WOITAS/SCANPIXVis mer

Svenske nynazister jages i Tyskland

Mistenkt for mishandling av fagforeningsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet.no): Tre svenske nynazister jages nå av politiet over hele Tyskland.

De skal natt til søndag ha mishandlet en tysk fagforeningsmann så han nå svever mellom liv og død.

6000 nynazister demonstrerte
Over 6000 høyreekstremister fra Tyskland og flere andre land i Europa, marsjerte lørdag gjennom Dresden. 
De ble møtt av 10 000 motdemonstranter. Et massivt oppbud av politi, hindret gruppene i å brake sammen.

En buss med medlemmer av venstrepartiet Die Linke og av den store fagforeningen DGB holdt etterpå pause ved Autobahn 4 i Teufelstal utenfor Chemnitz. Bussen var i ferd med å forlate rasteplassen, da et større kjøretøy med 60 nazister tilfeldigvis også valgte å stoppe samme sted.

Kastet flasker
I følge flere øyenvitner, ble tyskerne og svenskene hurtig oppmerksom på at de befant seg i umiddelbar nærhet av folk som akkurat hadde deltatt i demonstrasjonen mot dem. 
Først skrek de skjellsord, deretter begynte de å kaste flasker mot bussen.  Til slutt overfalt nazistene flere av medlemmene i gruppa. 
Noen ble slått ned, andre jaget rundt på plassen — og også gjennom restauranten på stedet. 

Fagforeningsmann med hodeskader
Da det blodige opptrinnet var over, lå en 42 år gammel fagforeningsmann tilbake med alvorlige hodeskader.  Også et annet offer måtte bringes til universitetssykehuset i byen Jena.  For den verst skaddes vedkommende, skal tilstanden fremdeles være kritisk.

- Vi har konstatert at tre svenske statsborgere deltok i overfallet, sier talsmann Sven Opitz hos politiet i Jena til Dagbladet. 
Han opplyser at de tre mennene er henholdsvis 19, 20 og 26 år gamle. 

—Vi frykter at de kan forlate landet og på den måten undra seg straffeforfølgelse, sier Sven Opitz.

Svensker etterlyst
Svenskene er de eneste som til nå etterlyses for det brutale overfallet. Opitz tilføyer at det var flere svensker enn de tre som nå er etterlyst om bord i bussen.  Den var tyskregistrert og skulle til en by i Nord-Tyskland.
Det skal også ha deltatt norske høyreekstremister under demonstrasjonen i Dresden, men ingen av dem var om bord i samme buss som de nå ettersøkte svenskene.

Foranledningen for marsjen, var at det nå er 64 år siden byen nærmest ble jevnet med jorda av allierte bombefly.
4300 politifolk var lørdag i innsats for å holde demonstrantene fra hverandre.  500 voldelige autonome forsøkte å trenge gjennom sperringene. 86 bråkmakere ble anholdt for steinkasting og annen vold mot ordensmakten.

MØTTE MOTDEMONSTRANTER: På denne bensinstasjonen i Teufelstal slåss nynazister mot medlemmer av fagforeningen DGB. Foto: EPA/JAN PETER KASPER/SCANPIX
MØTTE MOTDEMONSTRANTER: På denne bensinstasjonen i Teufelstal slåss nynazister mot medlemmer av fagforeningen DGB. Foto: EPA/JAN PETER KASPER/SCANPIX Vis mer