Svenske pirater på vei mot EU-parlamentet

Mens høyresiden ser ut til å ha gjort det best.

VALGT INN: Rick Falkvinge, leder for Piratpartiet, feirer etter at de første resultatene viser at de ligger an til å bli valgt inn i EU-parlamentet. Foto: REUTERS/SCANPIX
VALGT INN: Rick Falkvinge, leder for Piratpartiet, feirer etter at de første resultatene viser at de ligger an til å bli valgt inn i EU-parlamentet. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Det svenske Piratpartiet (PP) ligger an til å bli valgt inn i EU-parlamentet.

Foreløpige resultater søndag kveld tydet på at partiet får 7,1 prosent, mens en valgdagsmåling gir PP 7,4 prosent av stemmene. Dette er nok til at partiet velges inn i parlamentet.

- Dette betyr at en ny generasjon får representasjon i Brussel, sier partileder Rick Falkvinge.

PP kjemper for frihet på internett og legalisering av ikke-kommersiell fildeling. Partiet er imidlertid lite opptatt av mange andre politikkområder.

Sosialdemokratene ligger an til å få 25 prosent, mens regjeringspartiet Moderaterna får knappe 19 prosent av stemmene, ifølge en valgdagsmåling for rikskringkastingen STV. 

Godt valg for høyresiden

Høyreorienterte partier gjorde det godt i mange europeiske land i valget på nytt EU-parlament.

Paraplyorganisasjonen Europeisk Folkeparti (EPP), som samler sentrum-høyre-partiene, ligger an til å bli den største gruppen i parlamentet. EPP vil få knappe 40 prosent av det samlede antallet stemmer, anslår det greske meningsmålingsinstituttet Kapa Research.

På andreplass kommer Sosialistene, fulgt av den liberale gruppen på tredjeplass, ifølge valgdagsmålinger i en rekke ulike land. Høyreradikale grupper og partier som er skeptiske til EU, ligger an til å øke sin oppslutning. Analytikere mener årsaken kan være velgerapati og økende motstand mot innvandring etter hvert som den økonomiske nedgangen fører til høyere arbeidsledighet.

Wilders valgt
I Nederland, hvor EU-valget foregikk torsdag, ble det høyreradikale Frihetspartiet til kontroversielle Geert Wilders nest størst med 17 prosent av stemmene. Også de høyreradikale Sverigedemokratene kan bli representert i parlamentet

I Belgia er imidlertid utviklingen annerledes. Innvandringsmotstanderne i partiet Vlaams Belang ser ut til å ha gjort sitt dårligste valg på 25 år, ifølge foreløpige resultater søndag kveld.

(NTB)