Svenske politikere gir blaffen i kvitteringer

Etter at Aftonbladet avslørte at riksdags-politikeren Yvonne Ruwaida har handlet for 275.000 på statens regning uten å fremvise kvittering, følger flere politikere etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå viser det seg at flere politikere har handlet på de såkalte riksdagskortene sine uten å vise til kvittering. Dermed er det umulig å bevise at utgiftene som er dekket av kortet virkelig er jobb-relaterte.

Miljøpolitiker Yvonne Ruwaida har handlet for 275 000 svenske kroner hun ikke kan vise kvittering for. Moderaten Sten Andersson har ikke redegjort for kjøp av varer og tjenester til en verdi av 140 000 kroner. Han har konsekvent kastet alle kvitteringene.

Det er stikk i strid med reglene som er fastsatt av riksdagens forvaltningskontor. Men Anderssens forklaring på hvorfor han begynte å kaste kvitteringene sine i fem år, tyder på at flere politikere kan vente å se sitt navn i avisa i Aftonbladets opprulling.

Krever kvitteringer

- Jeg vet at en del riksdagsrepresentanter gjør det og andre ikke. Men jeg har holdt på som dette i fem år og det har funket. Jeg satt og pratet med noen kolleger om dette. En kollega sa da at man ikke behøvde å levere inn kvitteringer, og da sluttet jeg med det, sier Andersson, som tidligere har sittet i den svenske justiskomiteen, til Aftonbladet.

Nå vil han bli kontaktet av forvaltningsavdelingen ved riksdagen.

- Vi kommer til å kreve å få kvitteringene hans i løpet av noen uker, sier avdelingsleder Annalena Hanell Carpelan. Hun har vært uvitende om at Anderssons fakturaperm har vært gapende tom. Andersson synes det er greit at hun vil kontakte ham. Men påpeker at han aldri har fått noen tilbakemelding fra avdelingen i løpet av de fem årene han har kastet kvitteringene sine.

Aftonbladet har også sett på riksdagsrepresentantenes drosje-bruk. I dag avslører de at venstre-leder Gudrun Schyman har regninger fra drosjeselskapene på over 11 000 kroner i måneden. Fra januar til november i fjor kjørte hun taxi for 123 022 kroner.

Som nummer to på lista over taxi-brukere blant de svenske partilederne finner vi Lennart Daléus fra Centern Taksameteret hans etter de to første månedene i fjor stoppet på 58 325 kroner. De fleste turene går fra hjemmet hans til riksdagsbygningen.

- Det er klart jeg kan finne noen tilfeller der jeg kan tenke meg at her kunne jeg heller ha reist kollektivt, sa han da Aftonbladet konfronterte ham med taxi-bruken for et år siden.

En annen av storreiserne er Siw Person fra Folkpartiet Hun har flere enkeltregninger på 1000 kroner og oppover. Andre har påfallende lave drosjeregninger. Som moderaten Gun Hellesvik. En tidlig torsdagskveld satte hun seg inn i en drosje for å slippe å gå 700 meter. Taksameteret stoppet på 15 kroner. Hun trakk riksdagskortet, og betalte 45 kroner - som er minstepris i svenske drosjer.

HANDLER UTEN KVITTERING: Svenske politikere handler for hundretusener med Riksdagens kredittkort, uten å levere kvitteringer. Yvonne Rawaida brukte 275.000 kroner.