Svenske presset kursene

En større svensk selger fikk boltre seg på en lite aktiv Oslo Børs mandag. Resultatet ble et fallende marked.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omsetningsvolumene på Oslo Børs falt kraftig mot slutten mars. Noe av likviditetsfallet kan forklares med nedsalget i DnB, som har trukket penger ut av markedet. Uroen på aksjemarkedene verden over og mindre interesse for norske aksjer blant utlendinger har også bidratt til å redusere omsetningen på Oslo Børs.

I mars var den daglige gjennomsnittsomsetningen på 2,3 milliarder kroner, ned fra 2,5 milliarder kroner i februar. Den siste uken i mars var dagsomsetningen nede i beskjedne 1,7 milliarder kroner. Første handledag i april var ingen positiv overraskelse. Holder man kryssingen av statens DnB-aksjer utenfor, endte omsetningen av aksjer og grunnfondsbevis på 1,7 milliarder kroner også i dag.

Det er også mye som tyder på at utlendinger i dag var på selgersiden. Det svenske meglerforetaket Erik Penser var den største nettoselgeren i flere aksjer på Oslo Børs og bidro dermed til å presse kursene.

Totalindeksen sluttet ned 0,19 prosent til 1.274,61 poeng.

I DnB stoppet omsetningen i aksjen på 439 millioner kroner i dag, når kryssingen av Statens aksjer holdes utenfor . De som kjøpte aksjer til 41,50 kroner, satt igjen med en gevinst på 6 prosent til 44 kroner. Alfred Berg var svært ivrig i sluttminuttene, og med et lite antall poster ble kursen dratt opp 1,40 kroner ekstra.

For utenlandske kunder som har tegnet seg i DnB-nedsalget ser aksjen derfor ut som en gullkantet investering så langt.

Som i det meste av forrige uke var det Opticom som stakk av med showet. Aksjen tok av i voldsomt tempo og toppet ut på 719 kroner, før den falt tilbake og flatet ut rundt 650 kroner utpå dagen. Tyngdekraften tok tak i kursen mot slutten av dagen, og aksjen endte ned 2,3 prosent til 632 millioner kroner. Omsetningen stoppet på 249 millioner kroner. First Securities' kommentar sist fredag er fortsatt friskt i minne.

Det svenske meglerhuset Erik Penser var altså en aktiv selger på Oslo Børs mandag. Sannsynligvis er det en større svensk forvalter som letter seg for norske aksjer. Salgspresset var størst i Orkla, som falt ned til 155 kroner. Aksjen kom imidlertid sterkt tilbake den siste halvtimen og endte uendret på 160,50 kroner. Erik Penser stod for 42 prosent av nettosalgene.

Aksjer i Norsk Hydro og Telenor stod også på salgslisten til det svenske meglerhuset. Kursutviklingen var positiv med 0,5 prosent for førstnevnte, mens Telenor falt 0,3 prosent. Også i Tandberg (-2,3), Tomra (-0,4) og Merkantildata dukket meglerhuset opp blant de største nettoselgerne.

Merkantildata sliter med å komme opp fra bunnivåene. Nyheten om at Ericsson vil halvere sin bruk av IT-konsulenter setter press på den delen av virksomheten som til nå har gjort det bra, Ementor. I Sverige få konkurrentene WM-data og TietoEnator lide.

Det ble ikke bedre av at WM-datas påtroppende konsernsjef i Sverige i helgen halverte vekstforventningen for konsulentvirksomheten i 2001. Ericssons beslutning kan medføre prispress, samt gi en negativ signaleffekt til andre store brukere av konsulent tjenester.

Mens WM-data og TietoEnator var ned henholdsvis 3,0 og 4,5 prosent på Stockholmsbörsen, endte Merkantildata ned 4,3 prosent til 24,40 kroner i tynn handel her hjemme.

Telecomputing steg på rykter om at pilotprosjekt i Sverige er ferdig, og at det kan komme en strøm med nye kontrakter. Kursen endte opp 11 prosent til 30 kroner i dag.

IT-indeksen var dagens svakeste med et fall på 1,7 prosent.

Også ellers i Europa var utviklingen negativ mandag. I USA var det ingen større utslag fra start. Klokken 16.00 ble NPAM- indeksen for mars offentliggjort. Denne var høyere enn ventet, og kursene steg. Etter hvert har Dow Jones-indeksen fortsatt opp, mens Nasdaq-indeksen er noe ned.

Her får du oversikten over utviklingen på Oslo Børs i dag

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.