Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svenske Safia (19) er arrestert for terrorisme for andre gang

Pågrepet sammen med sin to år gamle sønn i Pakistan.

PÅGREPET IGJEN: Mehdi Ghezali holdt en pressekonferanse etter at han ble løslatt i 2004. Nå er han pågrepet igjen. Foto: Roger Vikstrøm/Expressen
PÅGREPET IGJEN: Mehdi Ghezali holdt en pressekonferanse etter at han ble løslatt i 2004. Nå er han pågrepet igjen. Foto: Roger Vikstrøm/Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): 28. august i år ble svenske Safia Benaouda (19) pågrepet i Pakistan.

Landets myndigheter mener hun og de ti personene hun var i følge med er terrorister som var på vei til al-Qaidas base i Miranshah i grenseområdet Waziristan mellom Pakistan og Afghanistan for å møte Taliban-lederen Zahid Noor.

Hun ble pågrepet sammen med sin ektemann Munir Awad (28) og svenske Mehdi Ghezali (30), som lenge satt fengslet på Guantanamo. Ifølge Expressen satt hun bakerst i Toyota-minibussen gruppa kjørte. På fanget hadde hun sin to år gamle sønn, skriver Expressen. På bilder fra pågripelsen gjemmer Benaouda ansiktet med et svar sjal.

Fengslet i Etiopia da hun var gravid

Det er andre gang hun pågripes som mistenkt terrorist. I 2007 ble hun og ektemannen Awad pågrepet og fengslet i Etiopia, mistenkt av myndighetene for å være jihadkrigere i Somalias krig mot Etiopia. Den gang var Benaouda gravid. De ble til slutt løslatt uten at det ble gjennomført noen rettssak.

19-åringen blir ifølge Aftonbladet nå avhørt av CIA. Hun er allerede blitt avhørt av den pakistanske etterretningstjenesten.

Pakistansk politi mener Benaouda og barnet var en del av gruppa for at de skulle framstå som mindre mistenkelige.

- Politiet vil ikke forvente at en kvinne med et lite barn skal være på vei til al-Qaida, sier en kilde til Expressen.

- al-Qaida-medlem i gruppa
Ifølge Svenska Dagbladet anses svenske Mehdi Ghezali som en ledende person i gruppa. En annen av de pågrepne, Qadir Khan fra Pakistan, er ifølge Expressen tidligere militær fra Pakistan, men nå medlem i al-Qaida.

- Qadir Khan ble sendt av Taliban-lederen Zehid Noor for å hente gruppa og føre dem til al-Qaida-basen. Der skulle de treffe Noor, sier en kilde til avisa.

Politiet skal ha beslaglagt CD-er, store summer utenlandsk valuta og bøker som indikerer terrorvirksomhet. En av de pågrepne skal ha hatt en bærbar-PC og 10 000 dollar.

Men hvem er denne 19-åringen som er pågrepet for terrorisme for andre gang?

Aftonbladet har i dag publisert en større profilartikkel om den pågrepne jenta.

Moren hennes, Helena Benaouda, flyttet ifølge avisa fra Sverige til Finland i 1979. Der kom hun i kontakt med flere muslimer, og til slutt konverterte hun til islam. Før hun flyttet het moren Fagerdin til etternavn. Hun flyttet etter hvert tilbake til Sverige og Stockholm, og fikk fire barn. Moren har blant annet vært leder av Sveriges Muslimska Råd i Stockholm.

Gikk på koranskole

En av Safias brødre sier til Expressen i dag at hun endret seg etter at hun ble sammen med Munir Awad, mannen hun endte med å gifte seg med.

- Den Safia jeg kjenner er en vanlig tenåringsjente. Men de siste to-tre årene etter at hun ble sammen med ham, har hun blitt annerledes, sier broren til avisa.

Han har i dag dårlig kontakt med søstera, angivelig på grunn av ektemannen. Broren mener mannen må ha lurt henne med på turen som endte med pågripelsen.

- Vi ble oppdratt til at vi selv kunne bestemme hvilken religion vi hadde og hvordan vi skulle leve. Vi tror alle på gud, men ingen av oss var ekstremt religiøse. Det kom nok fra den mannen hun traff. Jeg vet at hun er blitt ekstremt religiøs etter at hun traff ham. Men jeg vil si at jeg ikke tror hun har ekstremme hensikter, sier broren

En tidligere klassekamerat av Safia sier til Aftonbladet at hun hoppet av videregående skole for å gå på koranskole.

PÅGREPET: Safia Benaouda (19). Foto: Expressen
PÅGREPET: Safia Benaouda (19). Foto: Expressen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling