Svenske samer vant rettssak mot staten

Girjas sameby har vunnet en prinsipiell rettstvist med den svenske staten. Nå får de «større rett» til jakt og fiske enn staten.

VANT FRAM: Samebyen ble representert ved advokat Peter Danowsky. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
VANT FRAM: Samebyen ble representert ved advokat Peter Danowsky. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En vanskelig konklusjon. Dommen er svært komprimert og komplisert. Til forskjell fra tingrettens dom, som var klar og rett fram, er lagmannsrettens dom mer en kompromissløsning og mye vanskeligere å vurdere, sier samebyens advokat Peter Danowsky.

Domstolen konkluderer med at samebyen har «større rett» til jakt og fiske enn staten. Men det betyr ikke at samebyen alene kan bestemme over jakt- og fiskerettighetene. Dagens system, der man på fylkesnivå administrerer jakt- og fiskerettigheter, kan ikke endres. Det nåværende regelverket kan ikke settes til side, heter det i dommen.

- Vi vant!

Samelandsbyens leder Matti Berg har ikke fått tid til å sette seg inn i dommen.

- Vi vant! Det føles sånn. Vi skal analysere dommen mer, men akkurat nå føles det bare positivt, sier han.

Den svenske staten er idømt sakskostnader og kompensasjon til samelandsbyen på drøyt 4 millioner kroner. Dermed har samebyen vunnet det prinsipielle spørsmålet. Men Girjas advokat er skuffet over at samebyen ikke får enerett til jakt og fiske.

Vurderer anke

Statens advokat Anna Skarhed sier det er vanskelig å se at lagmannsrettens kjennelse har noen praktisk betydning for samebyens rett til i disponere jakt- og fiskerettigheter. Hun skal lese dommen nøye før staten tar stilling til om den skal ankes til høyesterett.

En sameby er en juridisk enhet innenfor samisk reindrift, og de tilsvarer til en viss grad norske reinbeitedistrikt.

(NTB)