SLAKTESVIKT: Scan-eide slakterier har kokt griser levende, avslører det svenske næringsmiddeltilsynet. Fotomontasje: faksimile Scan.se, foto Lise Åserud/Scanpix
SLAKTESVIKT: Scan-eide slakterier har kokt griser levende, avslører det svenske næringsmiddeltilsynet. Fotomontasje: faksimile Scan.se, foto Lise Åserud/ScanpixVis mer

Svenske slakterier kokte griser levende

Skylder på høy etterspørsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) En dyreskandale rulles opp i Sverige. En rapport fra det svenske næringsmiddeltilsynet avslører ifølge Sveriges Radio at fire storskalaslakterier har kokt griser levende.

Rørte på seg i kjelen
Næringsmiddeltilsynets veterinær Christer Lindberg oppdaget de første tilfellene, da en gris begynte å røre på seg i skoldekaret - etter prosessen hvor hårene skal fjernes fra dyrekroppen.

- Det er ikke vanskelig å skjønne hvor grusomt det er å kokes levende, sier Lindberg til Sveriges Radio.

Nyhlén og Hugossons slakteri i Luleå er et av de involverte slakteriene. I juni kunne en gris observeres når den rørte på seg etter skoldingen.

Slurvet med bedøvelsen
For mange griser hadde blitt sendt til skolding samtidig, og grunnet høyt stress hadde de ansatte glemt å avlive en av grisene.
Grunnet økt kapasitet ble også flere av grisene ikke tilstrekkelig bedøvet før prosessen ble satt igang.

- Det skal ikke skje, rett og slett, beklaget slakterieier Michael Hugosson.

- Det er et overgrep mot dyrenes rettigheter. Dyrene har rett til å bli avlivet på anstendig vis, og det er vår oppgave å se til at den retten opprettholdes, sa slakterieieren.

Gjentok seg
Men på tross av krass kritikk fra Lindberg og Næringsmiddeltilsynet ble ikke rutinene endret, og allerede én uke senere konstaterte Lindberg at nok en gris hadde blitt utsatt for kritikkverdig behandling.

Veterinæren rapporterte nå om forholdene til kommunen, men i tre uker etter varslingen ble fortsatt for store kvantum sendt til skolding - uten tilstrekkelig bedøvelse.

Leveringspress
Hugosson skylder på for stort leveringspress. Det ble vanskelig å produsere nok kjøtt uten å måtte tillate slurv i slakteprosessen, mener slakterieieren.
- Det skal skal jo ikke gå ut over dyrenes velferd, men det er klart det er en sjanse for det når vi kjører såpass «tight» som det vi gjorde. Slakterne gjør en jobb, og det hender at de begår feil. Men det er vårt ansvar å se til at det ikke skjer, og det har vi ikke lykkes med, sier Hugosson.

Et konkurrerende slakteri hadde lagt ned, og det påvirket etterspørselen hos Nyhlén og Hugosson.

Eies av kjempekonsern
Lignende tilfeller har ifølge Aftonbladet også blitt avdekket på tre andre slakterier, beliggende i henholdsvis Visby, Rättvik og Kristianstad.

Samtlige er delvis eid av gigantkonsernet Scan, hvis slagord er «bry deg om hva du spiser».

Konsernet har også andeler i slakteriet hvor veterinær Lindberg avslørte de første tilfellene.

- Når det gjelder effektivitetspress på våre slakterier så skal det aldri påvirke omsorgen for dyrene, hevder informasjonsdirektør Margaretha Thorgren hos Scan.

- Kontrollér at de er døde
Johan Beck-Friis i det svenske veterinærforbundet sier til Svenska Dagbladet at slakteriene bør styrke kontrollen i denne delen av slakteprosessen.

Slakteriene bør kontrollere at grisene virkelig er døde, sier Beck-Friis.