- Svenske soldater drept av svensk ild

Hevder to svenske soldater falt i Afghanistan etter å ha blitt skutt av egne soldater.

 KOMMER HJEM:  Kistene til de to svenske soldatene Johan Palmlöv og Gunnar Andersson kommer hjem til Sverige etter hendelsen i Afghanistan i fjor. Foto:  AFP PHOTO/ Anders Wiklund
KOMMER HJEM: Kistene til de to svenske soldatene Johan Palmlöv og Gunnar Andersson kommer hjem til Sverige etter hendelsen i Afghanistan i fjor. Foto: AFP PHOTO/ Anders WiklundVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to soldatene Johan Palmlöv og Gunnar Andersson ble drept i Afghanistan for rundt ett år siden. TV 4 melder at det nå så godt som kan slås fast at det var kuler fra svenske våpen som drepte de to.

Det har kommet fram etter en gransking av obduksjonsrapporten og det svenske forsvarets egen utredning.

De to falt 7. februar i fjor, da tre medlemmer av samme ISAF-enhet ble beskutt under et oppdrag i Afghanistan. De to svenskene, samt en afghansk tolk, mistet livet.

Ifølge forsvaret hadde de ingen mulighet til å forsvare seg mot angrepet. På en pressekonferanse ble det informert om at de to ble skutt på nært hold, men allerede kort tid etter hendelsen kom nyheten om at kulene i tolkens kropp hadde kommet fra flere hold.

Gransket av eksperter Det ble da også rapportert om mistanker om at svenske kuler hadde drept tolken. I dag hevder TV 4 at det etter all sannsynlighet også var svenske kuler som drepte de svenske soldatene.

TV-kanalen har fått en gruppe eksperter med millitær-, politi- og rettsmedisinsk bakgrunn granske obduksjonsrapporten og den hemmeligstemplede rapporten. Konklusjonen er enstemmig.

- De skadene som de svenske soldatene ble påført, er mellom fem og seks millimeter, og det er umulig for en kule på 7,62 millimeter å skape slike skader. Skadene burde ha vært større, sier Bo Wide, tidligere mordetterforsker.

- For meg er det mest sannsynlig at skadene stammer fra en kaliber 5,56 millimeter, sier Jan Lindberg, pensjonert rettsmedisiner.

Dekkoperasjon? Kulehullene har den samme størrelsen som den svenske ammunisjonen skaper. Også kulerestene på svenskenes utrustning er spor av svensk ammunisjon.

Bo Wide sier at han er forundret over manglene i forsvarets undersøkelser. Han stiller spørsmålet om det var meningen å skjule sannheten.

- Det er mulig at man allerede da innså at de svenske soldatene ble skutt av sine egne, sier han.