«Svenske soldater spist i Kongo»

To svenske soldater skal ha blitt spist av mennesker på 60-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Over 6000 svenske soldater tjenestegjorde på FN-oppdrag i Kongo fram til 1963. 19 av dem døde. Men bare 17 lik ble funnet. Den pensjonerte majoren Stig von Bayer (67) som var i landet sier nå til Expressen at disse to soldatene ble spist opp av kannibaler.

Først kjent nå

Hendelsen ble dysset ned av FN. Og de som visste om det som hadde skjedd fikk ikke fortelle om det, først i dag kan de snakke.

«Savnet i kamp» var beskjeden familiene til soldatene fikk. Von Bayer på sin side vet hva som skjedde. Han tjenestegjorde som tolk og offiser under borgerkrigen i landet. Og hans dokumentasjon fyller fem store kasser i krigsarkivet i Stockholm.

Dette skriver han i Port Francqui, Kongo, 28. april 1961:

«Tre britiske offiserer fra Ghanabataljonen og tre svenske soldater, ansvarlig for transport og forflytning, blir angrepet av Kongos nasjonalhær. De svenske soldatene, alle 28 år, og de britiske offiserene slepes inn på en sti som leder inn i en skog. Der skytes de. Britene og to av de svenske soldatene dør umiddelbart. Den tredje svenske soldaten lykkes i å rømme, gjemmer seg i jungelen og reddes dagen etter av FN-tropper. Dagen etter gjennomsøkes området. Det finnes ingen spor etter kroppene.»

- Spiste dem opp

Når von Bayer selv kom til området fikk han kontakt med Kongo-tropper som ifølge von Bayer uttalte følgende:

- Lokalbefolkningen har tatt hånd om de britiske og svenske kroppene. De spiste dem opp. Vi ber om unnskyldning for dette.

Von Bayer undersøkte med de høye sjefer i FN om hvordan han skulle rapportere hendelsen. Han fikk ordre om å holde opplysningene om kannibalismen hemmelige.

- Dette skulle holdes hemmelig for enhver pris. Det var en sensitiv sak for FN, for Kongos regjering og for vår svenske FN-tropp.

- Troverdig

I de offisielle arkivene står det bare at de to svenskene er savnet og antas omkommet.

I dag har den ene soldaten en søster som først for to år siden fikk vite sannheten. Etter den andre soldaten finnes ingen nær familie igjen.

- Jeg kjenner til opplysniingene og holder dem får å være troverdige. Kannibalisme forekom i Kongo på denne tiden, sier Carl-Olof Fransson, talsmann for foreningen for FN-veteraner i Kongo til Expressen.

Også den daværende svenske konsulen i Leopolville, Kongo, bekrefter opplysningene:

- Jeg kjenner til disse opplysningene og de kan være sanne. Noen stammer spiste visse kroppsdeler for å få styrke, sier Bengt Rösiö.

Også den svenske forskeren Ingrid Kampås som nå jobber med en bok om kolonialiseringen av kontinentet holder opplysningene for å være troverdige.

- Mange av soldatene var med på forferdelige ting og fikk tramuer. Ingen myndigheter ville at disse makabre hendelsene skulles spres, oppgir kaptein Torstein Hagelberg som forklaring på hvorfor vi først får vite om dette nå. Han er offiser ved det svenske forsvarets internasjonale organisasjon Swedint.

<B>JOBBET I KONGO 1961 - 63: Over 6000 svenske FN-soldater var i Kongo i perioden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer