Svenske soldater til Kosovo

Sverige sender en hurtig innsatsstyrke til Kosovo. Men de 190 svenske soldatene vil ikke være på plass før i midten av mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed blir Sverige det første land som svarer positivt på bønnen fra NATOs generalsekretær Lord George Robertson om å styrke KFOR. Den samlede KFOR-styrken teller i dag 42.000 mann, men den tilspissede situasjonen på grensen til Makedonia gjør det nødvendig med flere soldater.

Forberedt sak

Den svenske regjering tok sin beslutning i dag, og forsvarsminister Björn von Sydow legger vekt på at Sverige svarer raskere enn noen av NATO-landene.

Den raske beslutningen var mulig fordi saken har vært forberedt i Riksdagen de siste dagene, og pengene finnes i budsjettet for inneværende år. Styrken skal etter planen bli i Kosovo til oktober.

Det koster om lag 100 millioner å ha det ekstra kompaniet stasjonert i Kosovo. De svenske soldatene skal slutte seg til den styrken på 800 mann som Sverige allerede har i Kosovo - i hovedstaden Pristina.

- Tar ansvar

Kunngjøringen om et styrket svensk nærvær i Kosovo kommer dagen for EU-toppmøtet innledes i Stockholm.

- Med denne beslutningen viser vi at Sverige tar ansvar for utviklingen på Balkan, og det skjer mens vi har formannskapet i EU, sier von Sydow.

De svenske soldatene kommer fra et forsterket geværkompani som til daglig er forlagt til Gotland. Etter en måneds forberedelse, blir kompaniet fløyet til Hellas dit alt utstyr er sendt på kjøl. Deretter går turen gjennom Makedonia til Kosovo, og den nye styrken regner med å være kampklar 12. mai.

(NTB)