Svenske sykepleiere lokkes til Norge med høy lønn

Samtidig er det stor sykepleiermangel i Sverige. - Dårlig samfunnsøkonomi at nyutdannede forsvinner til Norge, sier sykepleierforbundet i Sverige.

LOKKES MED HØY LØNN: Svenske sykepleiere lokkes til norske sykehus med høy lønn. Samtidig sliter det svenske helsevesenet.
Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
LOKKES MED HØY LØNN: Svenske sykepleiere lokkes til norske sykehus med høy lønn. Samtidig sliter det svenske helsevesenet. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«De nyutdannede sykepleierne Camilla Gunnarsson og Josefin Moberg takket nei til stress og dårlig lønn på Sahlgrenska og dro til Oslo.»

Det skriver den svenske avisa Göteborgs-Posten (GP). Saken var førstesideoppslag på mandag og tok for seg hvorfor svenske sykepleiere drar til Norge: De får 10 000 svenske kroner mer i lønn.

Problematisk GP melder at Sahlgrenska universitetssykehus i Göteborg sliter med bemanningen fordi de ikke klarer å konkurrere med norsk lønn.

Det svenske sykepleierforbundet, Vårdförbundet, kaller situasjonen katastrofal.

- Vi får ikke drevet sykehusene på en god måte og det er et stort problem for folkehelsa i Sverige. Det har blitt vanlig at svenske sykepleiere reiser til Norge. De får bedre vilkår, bedre betalt og bedre arbeidstider. Det er i det hele tatt bedre å være sykepleier i Norge, sier kommunikasjonssjef Alf Lindberg i Vårdförbundet til Dagbladet.

Stor sykepleiermangel Forbundet mener det er uheldig at svenske arbeidsgivere ikke kan gi like gode vilkår for å holde på arbeidskraften - for det er stor mangel av sykepleiere på svenske sykehus. I sommer var det faktisk så skrapet for sykepleiere at sykepleiere på Karolinska universitetssykehus utenfor Stockholm ble lokket med en ekstralønn på 15 000 kroner dersom de utsetter to ferieuker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer