Svenske sykepleiere lokkes til Norge med høy lønn

Samtidig er det stor sykepleiermangel i Sverige. - Dårlig samfunnsøkonomi at nyutdannede forsvinner til Norge, sier sykepleierforbundet i Sverige.

LOKKES MED HØY LØNN: Svenske sykepleiere lokkes til norske sykehus med høy lønn. Samtidig sliter det svenske helsevesenet.
Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
LOKKES MED HØY LØNN: Svenske sykepleiere lokkes til norske sykehus med høy lønn. Samtidig sliter det svenske helsevesenet. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«De nyutdannede sykepleierne Camilla Gunnarsson og Josefin Moberg takket nei til stress og dårlig lønn på Sahlgrenska og dro til Oslo.»

Det skriver den svenske avisa Göteborgs-Posten (GP). Saken var førstesideoppslag på mandag og tok for seg hvorfor svenske sykepleiere drar til Norge: De får 10 000 svenske kroner mer i lønn.

Problematisk GP melder at Sahlgrenska universitetssykehus i Göteborg sliter med bemanningen fordi de ikke klarer å konkurrere med norsk lønn.

Det svenske sykepleierforbundet, Vårdförbundet, kaller situasjonen katastrofal.

- Vi får ikke drevet sykehusene på en god måte og det er et stort problem for folkehelsa i Sverige. Det har blitt vanlig at svenske sykepleiere reiser til Norge. De får bedre vilkår, bedre betalt og bedre arbeidstider. Det er i det hele tatt bedre å være sykepleier i Norge, sier kommunikasjonssjef Alf Lindberg i Vårdförbundet til Dagbladet.

Stor sykepleiermangel Forbundet mener det er uheldig at svenske arbeidsgivere ikke kan gi like gode vilkår for å holde på arbeidskraften - for det er stor mangel av sykepleiere på svenske sykehus. I sommer var det faktisk så skrapet for sykepleiere at sykepleiere på Karolinska universitetssykehus utenfor Stockholm ble lokket med en ekstralønn på 15 000 kroner dersom de utsetter to ferieuker.

- Det er en stor sykepleiermangel i hele Sverige, og vi skulle gjerne hatt alle til å jobbe i Sverige. Derfor er det dårlig samfunnsøkonomi at nyutdannede forsvinner til Norge, sier Lindberg.

- Samtidig har forbundet full forståelse for at våre medlemmer velger bedre vilkår i Norge. De kan nemlig tjene betydelig mye mer penger.

Han forteller at mange bemanningsbyrå og sykehus driver med aktiv rekruttering overfor svensker.

- Dobbelt så mye lønn Et av dem er Ambio Helse, som spesialiserer seg for helsebemanning. Der er rundt 90 prosent svensker.

- De kommer fordi de får nesten dobbelt så mye i lønn i Norge. Dessuten er ikke arbeidspresset like hardt, siden det er færre pasienter per sykepleier i Norge. Det er rett og slett triveligere å være sykepleier her i Norge, sier administrerende direktør Kristian Monsen Aune i Ambio Helse til Dagbladet.

- Mange kommer i kortere perioder og drar hjem til familien. I praksis kan de jobbe 50 prosent i Norge og tjene det samme du ville gjort i full jobb i Sverige. Blant de som er skilt med delt omsorg for barna, er det populært å komme til Norge og jobbe i de to ukene de ikke har barna, og deretter dra hjem i to uker for å være med barna, sier Aune videre.

Svenskene: Luksusforhold I den svenske avisa Göteborgs-Posten forteller Camilla og Josefin om hvordan det er å jobbe på Akershus universitetssykehus.

- Luksus. Vi er tre sykepleiere på min avdeling i kveld og vi har bare seks pasienter akkurat nå. Det er kapasitet for åtte, sier Camilla.

De forteller at de tjener 10 000 svenske kroner mer i måneden som sykepleiere på Ahus enn de ville gjort på Sahlgrenska. Dessuten har de overtids- og kveldstillegg. De har begge jobbet fulltid, men planlegger å gå ned i stillingsbrøk etter sommeren.

- Planen er at vi skal jobbe 60 prosent i høst. Da jobber man fem eller seks dager, og har så fri i ni dager. Med tilleggene ender man opp på samme nivå som en svensk heltidslønn, sier Camilla til GT.

Avisa skriver at 2000 svenske sykepleiere søker om tillatelse til å praktisere som sykepleiere hvert år.

FØRSTESIDEOPPSLAG: Sykepleierflukten til Norge ble førstesideoppslag i den svenske avisa Göteborgs-Posten. Foto: Arne Hoem/Dagbladet
FØRSTESIDEOPPSLAG: Sykepleierflukten til Norge ble førstesideoppslag i den svenske avisa Göteborgs-Posten. Foto: Arne Hoem/Dagbladet Vis mer