Corona:

Svenske tall overrasker

- Sveriges håndtering har kostet dem dyrt, mener vaksineforsker.

PROTEST: Sveriges håndtering av coronaviruset har vært svært omstridt. Bilde fra en protest i Stockholm. Foto: Tt News Agency / Reuters
PROTEST: Sveriges håndtering av coronaviruset har vært svært omstridt. Bilde fra en protest i Stockholm. Foto: Tt News Agency / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.07% Første dose: 65.19%

Aftonbladet opplyser at rundt 52 prosent av befolkningen i Sverige vurderes å ha antistoffer mot coronaviruset. Dette er både som følge av vaksinering og tidligere coronasmitte.

Så langt er det satt 9,65 millioner vaksinedoser i Sverige, og det er de eldre som har stått først i vaksinekøen.

- Ettersom delta-varianten er spredt over hele verden, er det veldig viktig at unge husker at de ikke har noe beskyttelse. Hvis delta sprer seg blant unge vil mange bli syke, forteller Mia Brytting fra Sveriges folkehelseinstitutt til Aftonbladet.

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Institutt for klinisk helse understreker at det er viktig å huske at man ikke kan vurdere suksess basert på antistoffer.

- Sveriges håndtering har kostet dem dyrt i antall dødsfall og alvorlig sykdom. Den prisen har Norge i stor grad unngått ved å stenge ned. Det er likevel viktig å huske på at det ennå er mye vi ikke vet om konsekvensene ved nedstenging, så det er for tidlig å konkludere på hva som er den helt riktige strategien. Det er styrker og svakheter ved begge strategiene, sier Grødeland

Tegn på mye smitte

Til tross for en lav vaksinasjonsrate blant barn og unge, har mer enn en fjerdedel antistoffer mot coronaviruset. Professor i samfunnsmedisin Steinar Westin er overrasket over disse tallene.

- At 30 prosent av befolkningen i alderen 11 til 19 har antistoffer mot coronaviruset tyder på at det har vært mye smitte blant unge, sier Westin.

VAKSINE: I mai ble det bestemt at AstraZeneca-vaksinen ikke lenger skulle brukes i Norge. Foto: Dado Ruvic / Reuters
VAKSINE: I mai ble det bestemt at AstraZeneca-vaksinen ikke lenger skulle brukes i Norge. Foto: Dado Ruvic / Reuters Vis mer

I Sverige er 36,7 prosent av befolkningen fullvaksinert. Norge valgte tidligere i år å stoppe vaksinering med AstraZeneca, mens Sverige imidlertid tilbyr vaksinen til innbyggere eldre enn 65 år.

- Sverige har vaksinert i bøtter og spann, men det har vært mye med AstraZeneca-vaksinen, og det er vanskelig å si hvor god beskyttelse denne vaksinen gir mot deltavarianten, sier Westin.

SOMMER: Dette hadde folk på Sørenga å si om sommerferien og coronapass. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Madeleine Hatlo Vis mer

Grødeland påpeker at Sverige har hatt en helt annen coronasituasjon enn Norge.

- Den økte risikoen for alvorlig sykdom og død kan nok rettferdiggjøre at de i utstrakt grad har brukt AstraZeneca. Vaksiner må alltid vurderes i den situasjonen de skal brukes, sier Grødeland.

Sykdom gir svakere antistoffer

Forskning viser at coronasmittede har antistoffer i minst åtte måneder.

- Vi har en mistanke om at å gå gjennom sykdom kan gi svakere antistoff enn ved vaksinering, sier Westin.

Ifølge forsker og immunolog Fridtjof Lund-Johansen ved Oslo universitetssykehus er det også en sammenheng mellom grad av sykdom og mengde antistoffer

- Mange av dem som nesten ikke har hatt symptomer har lite antistoffer. De er immune på den måten at de ikke blir så syke, sier Lund-Johansen.

RØRENDE: Disse bildene viser øyeblikket en mor, datter og barnebarn omsider gjenforenes etter 18 måneder adskilt på grunn av corona. Video: Marius Vervik. Musikk: Epidemic sound. Vis mer

Vurderer full gjenåpning

Mandag 19. juli ble mange av smittevernrestriksjonene i England og Skottland opphevet. Gjenåpningen har høstet mye kritikk, og 122 forskere og leger signerte et brev som oppfordret den britiske regjeringen til å revurdere gjenåpningen.

GJENÅPNET: Storbritannia har lettet de fleste av restriksjonene. Foto: Dominic Lipinski / Pa Photos
GJENÅPNET: Storbritannia har lettet de fleste av restriksjonene. Foto: Dominic Lipinski / Pa Photos Vis mer

Westin opplyser til Dagbladet at det har vært diskutert å vurdere en full gjenåpning. Dette er noe både Westin og Grødeland er sterkt kritiske til.

- Personlig synes jeg dette er en kjempedårlig idé. Det å la smitten gå hemningsløst blant barn og unge kan resultere til at flere blir alvorlig syke. Det er ingen som har godt av å gjennomgå en coronainfeksjon, sier Westin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer