Svenske tatt for pelsdyrbrannene

En 24-årig svenske er siktet for å stå bak brannene mot to pelsdyrftrfabrikker på Østlandet i mars i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble pågrepet i en leilighet Oslo ved 12-tiden i dag.

24-åringen, som er tilknyttet Dyrenes Frigjøringsfront, er siktet for sabotasjeaksjonen der fem biler og mye utstyr ble sprengt i filler av brannbomber hos fôrprodusenten Jacob Tveit i Nissedal i Telemark 9. mars i fjor, i tillegg til tilsvarende branner i Namsos og på Gol.

Svensken er siktet etter mordbrannparagrafen med en strafferamme på 21 års fengsel.

Pågripelsen betegnet som et gjennombrudd i etterforskningen mot det militante dyrevernmiljøet i Norge.

Nå varsler politiet flere pågripelser i nær framtid.

Profesjonelt

Dyrenes Frigjøringsfront (DFF) opptrer svært profesjonelt, og bruker media bevisst. I en e-post til Dagbladet 9. mars i fjor skrev DFF at de hadde utplassert et større antall brannbomber under lastebiler og annet kostbart utstyr som brukes til driften av fabrikkene i Hamar og Nissedal. Sabotasjehandlingene begrunnet Fronten på denne måten:

«Fabrikkene spiller en grunnleggende rolle i norsk pelsdyrindustris overgrep, og er derfor et strategisk mål i kampen mot norsk pelsdyrindustri.»

E-posten, som tilsynelatende var sendt fra Firenze i Italia, hjalp ikke politiet nevneverdig i etterforskningen.

Sentralisert etterforskning

Lenge nøyde DFF seg med å spraye slagord på låvevegger, og å slippe løs mink. Men etter flere alvorlige attentater mot pelsdyrnæringa i høst, sentraliserte riksadvokat Tor-Aksel Busch etterforskinga. Dette har gitt resultater.

- Pågripelsen kommer som resultat av at vi det siste halvåret har fått god innsikt i en ekstrem del av dyrevernmiljøet med utspring i Oslo, sier leder av den sentrale etterforskningsenheten Odd Kostveit til Adresseavisen.

40 aksjoner

Dyrenes frigjøringsfront har tatt på seg skylden for omkring 40 sabotasjeaksjoner mot norsk pelsdyrnæring siden midten av 90-tallet. Dette er de alvorligste sakene den siste tiden:

  • DFF sto bak da 9500 mink ble sluppet løs i Gjesdal i oktober i 2002. Flere hundre dyr ble overkjørt og drept.
  • DFF tok på seg skylda da to fôrfabrikker, en ved Hamar og en i Telemark, ble påtent og påført skader for millionbeløp i mars i fjor.
  • I september i fjor ble en fôrfabrikk i Nord-Trøndelag totalskadd ved brann natterstid. Menneskeliv kunne gått tapt om vindretningen hadde vært en annen.
  • 25. oktober ble flere hundre revetisper sluppet løs i Heidal.
  • 29. oktober ble hundrevis av rever farget med et fargestoff.
SABOTASJE: 24-åringen er siktet for den eksplosjonsartede brannen som ødela for millioner natt til 9. mars i fjor.
ÅPNER BURENE: DFF sto bak da 9500 mink ble sluppet løs fra en pelsdyrfarm i Gjesdal i Rogaland i oktober 2002. Hundrevis av mink døde som følge av aksjonen.