Svenske tatt med Zyklon B nok til å drepe 42 000

Men ekskjæresten (27) hadde utrolig flaks og slapp levende fra fire drapsforsøk, ifølge tiltalen.

TILTALT: Politiet mener 32-åringen, som her blir geleidet til cella av en politimann, for å ha prøvd gjentatte ganger å drepe ekssamboeren med gift. Foto: FREDRIK SUNDVALL / SIKISFOTO
TILTALT: Politiet mener 32-åringen, som her blir geleidet til cella av en politimann, for å ha prøvd gjentatte ganger å drepe ekssamboeren med gift. Foto: FREDRIK SUNDVALL / SIKISFOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Påtalemyndigheten i Luleå mener det bare er rene tilfeldigheter som gjør at en 27 år gammel kvinne ennå er i live etter at hennes eksmann (32) hele fire ganger i løpet av tre måneder skal ha forsøkt å drepe henne med gift.

Det framgår av en omfattende tiltale mot mannen som ble utferdiget i går, skriver avisa Norrländska Socialdemokraten.

Etter at mannen ble pågrepet fant politiet tre kilo med skadedyrmiddelet Uragan D2, et stoff som er identisk med Zyklon B, nazistenes massedrapsvåpen i gasskamrene under 2. verdenskrig.

Sikkerhets- tjenesten varslet
Uragan D2, som mannen fikk tak i fra et østerriksk firma som i dag er eneste produsent, er en blåsyregass i fast form som umiddelbart fordamper når de hermetisk lukkede beholderne blir åpnet.

Ekstremt små mengder skal til for å ta livet av et menneske, og beholdningen til svensken er i teorien nok til å drepe rundt 42 000 mennesker.

Da politiets bevæpnede beredskapstropp gikk til aksjon mot mannen i februar i år, var tjenestemennene så usikre på hva de egentlig hadde med å gjøre at både bombeeksperter og sikkerhetstjenesten Säpo ble koblet inn i saken.

- Forgiftet middagen lille julaften
Politiaksjonen skjedde etter at en slektning av 32-åringen slo alarm, da det dukket opp en betalingsoppfordring fra den spesielle bestillingen fra utlandet, etter at mannen hadde brukt slektningens navn til å bestille giften.

- IKKE FOR Å DREPE: Mens 32-åringen ifølge forsvareren hans har oppgitt en plausibel grunn til anskaffelsen av det uvanlige skadedyrmiddelet, mener politiet at mannen kjøpte Urugan D2, bedre kjent som Zyklon B, for å ta livet av ekskona. Foto: POLITIET
- IKKE FOR Å DREPE: Mens 32-åringen ifølge forsvareren hans har oppgitt en plausibel grunn til anskaffelsen av det uvanlige skadedyrmiddelet, mener politiet at mannen kjøpte Urugan D2, bedre kjent som Zyklon B, for å ta livet av ekskona. Foto: POLITIET Vis mer

Så ble ett etter ett av mannens drapsforsøk avdekket. En av de første hendelsene politiet fant beviser for var da 32-åringen ifølge tiltalen hadde plassert en dødelig dose Uragan i kvinnens bil, som han hadde disponert noen dager i februar.

En av de påfølgende dagene skal han også ha plassert giften i ekssamboerens trappeoppgang.

Tidligere på vinteren prøvde tobarnsfaren ifølge påtalemyndigheten på to ulike måter å drepe kvinnen:

Lille julaften 2008, da paret var separert, blandet han gift i ekssamboerens mat, samtidig som han selv spiste middag med kvinnen og deres to felles barn. Så, 3. januar i år, mens barna var et annet sted i huset, forsøkte han å holde en plastflaske med en dødelig giftdose under nesen og munnen til ekssamboeren mens hun sov.

Nekter for drapsforsøkene
En av sylinderne med Uragan ble funnet i en krypkjeller i mannens hus, mens en annen ble funnet i snøen utenfor da politiet aksjonerte.

SKJULT: Deler av giften ble funnet gjemt i en krypkjeller i mannens bolig. Foto: POLITIET
SKJULT: Deler av giften ble funnet gjemt i en krypkjeller i mannens bolig. Foto: POLITIET Vis mer

32-åringen erkjenner kun å ha anskaffet giften, men ikke at han ville drepe med den.

- Min klient har avgitt en forklaring på hvorfor han kjøpte giften, sier mannens forsvarer, Jan Wennerbrandt, til lokalavisa.

En opprivende konflikt rundt bruddet og samværsretten til parets to barn antas å være motivet for drapsforsøkene.

KAN DREPE TUSENER: Det skal svært små mengder av stoffet fra de hermetiserte boksene til for å gasse ihjel mennesker.
KAN DREPE TUSENER: Det skal svært små mengder av stoffet fra de hermetiserte boksene til for å gasse ihjel mennesker. Vis mer