TILTALT: Politiet mener 32-åringen, som her blir geleidet til cella av en politimann, for å ha prøvd gjentatte ganger å drepe ekssamboeren med gift. Foto: FREDRIK SUNDVALL / SIKISFOTO
TILTALT: Politiet mener 32-åringen, som her blir geleidet til cella av en politimann, for å ha prøvd gjentatte ganger å drepe ekssamboeren med gift. Foto: FREDRIK SUNDVALL / SIKISFOTOVis mer

Svenske tatt med Zyklon B nok til å drepe 42 000

Men ekskjæresten (27) hadde utrolig flaks og slapp levende fra fire drapsforsøk, ifølge tiltalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Påtalemyndigheten i Luleå mener det bare er rene tilfeldigheter som gjør at en 27 år gammel kvinne ennå er i live etter at hennes eksmann (32) hele fire ganger i løpet av tre måneder skal ha forsøkt å drepe henne med gift.

Det framgår av en omfattende tiltale mot mannen som ble utferdiget i går, skriver avisa Norrländska Socialdemokraten.

Etter at mannen ble pågrepet fant politiet tre kilo med skadedyrmiddelet Uragan D2, et stoff som er identisk med Zyklon B, nazistenes massedrapsvåpen i gasskamrene under 2. verdenskrig.

Sikkerhets- tjenesten varslet
Uragan D2, som mannen fikk tak i fra et østerriksk firma som i dag er eneste produsent, er en blåsyregass i fast form som umiddelbart fordamper når de hermetisk lukkede beholderne blir åpnet.

Ekstremt små mengder skal til for å ta livet av et menneske, og beholdningen til svensken er i teorien nok til å drepe rundt 42 000 mennesker.

Da politiets bevæpnede beredskapstropp gikk til aksjon mot mannen i februar i år, var tjenestemennene så usikre på hva de egentlig hadde med å gjøre at både bombeeksperter og sikkerhetstjenesten Säpo ble koblet inn i saken.

- Forgiftet middagen lille julaften
Politiaksjonen skjedde etter at en slektning av 32-åringen slo alarm, da det dukket opp en betalingsoppfordring fra den spesielle bestillingen fra utlandet, etter at mannen hadde brukt slektningens navn til å bestille giften.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- IKKE FOR Å DREPE: Mens 32-åringen ifølge forsvareren hans har oppgitt en plausibel grunn til anskaffelsen av det uvanlige skadedyrmiddelet, mener politiet at mannen kjøpte Urugan D2, bedre kjent som Zyklon B, for å ta livet av ekskona. Foto: POLITIET
- IKKE FOR Å DREPE: Mens 32-åringen ifølge forsvareren hans har oppgitt en plausibel grunn til anskaffelsen av det uvanlige skadedyrmiddelet, mener politiet at mannen kjøpte Urugan D2, bedre kjent som Zyklon B, for å ta livet av ekskona. Foto: POLITIET Vis mer

Så ble ett etter ett av mannens drapsforsøk avdekket. En av de første hendelsene politiet fant beviser for var da 32-åringen ifølge tiltalen hadde plassert en dødelig dose Uragan i kvinnens bil, som han hadde disponert noen dager i februar.

En av de påfølgende dagene skal han også ha plassert giften i ekssamboerens trappeoppgang.

Tidligere på vinteren prøvde tobarnsfaren ifølge påtalemyndigheten på to ulike måter å drepe kvinnen:

Lille julaften 2008, da paret var separert, blandet han gift i ekssamboerens mat, samtidig som han selv spiste middag med kvinnen og deres to felles barn. Så, 3. januar i år, mens barna var et annet sted i huset, forsøkte han å holde en plastflaske med en dødelig giftdose under nesen og munnen til ekssamboeren mens hun sov.

Nekter for drapsforsøkene
En av sylinderne med Uragan ble funnet i en krypkjeller i mannens hus, mens en annen ble funnet i snøen utenfor da politiet aksjonerte.

SKJULT: Deler av giften ble funnet gjemt i en krypkjeller i mannens bolig. Foto: POLITIET
SKJULT: Deler av giften ble funnet gjemt i en krypkjeller i mannens bolig. Foto: POLITIET Vis mer

32-åringen erkjenner kun å ha anskaffet giften, men ikke at han ville drepe med den.

- Min klient har avgitt en forklaring på hvorfor han kjøpte giften, sier mannens forsvarer, Jan Wennerbrandt, til lokalavisa.

En opprivende konflikt rundt bruddet og samværsretten til parets to barn antas å være motivet for drapsforsøkene.

KAN DREPE TUSENER: Det skal svært små mengder av stoffet fra de hermetiserte boksene til for å gasse ihjel mennesker.
KAN DREPE TUSENER: Det skal svært små mengder av stoffet fra de hermetiserte boksene til for å gasse ihjel mennesker. Vis mer