Svenske tiltalt for pengestøtte til Hamas

44 åring for retten i Malmö.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 44 år gammel svenske av palestinsk opprinnelse står for retten i Malmö, tiltalt for å ha gitt ulovlig pengestøtte til islamistbevegelsen Hamas.

Den tiltalte, Khalid al-Yousef, er tiltalt for brudd på finansieringsloven og risikerer fra seks måneder til seks år i fengsel. Før rettssaken begynte, erklærte han seg ikke skyldig.

Yousef har ifølge tiltalen samlet inn mer enn 4 millioner svenske kroner gjennom stiftelsen Al-Aqsa Spannmål, etter eget utsagn for å bistå foreldreløse barn og andre utsatte i de palestinske områdene.

Mottakerorganisasjonene på Vestbredden og Gazastripen har ifølge aktoratet tydelige forbindelser til Hamas, og ettersom Hamas står på EUs terrorliste, spiller det ifølge aktoratet ingen rolle om pengene har gått til veldedige formål.

Sikkerhetstiltak

Det var satt i verk svært strenge sikkerhetstiltak rundt rettssaken, og alle som ville inn i rettssalen mandag, ble kroppsvisitert.

Yousefs forsvarer Laue Traberg Smidt setter spørsmålstegn ved den omfattende sikkerhetskontrollen i tingretten. Det er en måte å piske opp stemningen på, og det bidrar til å politisere saken, hevder han.

- Jeg ser på det som et forsøk på å påvirke dommeren og rettens øvrige tjenestemenn, sier forsvarsadvokaten, som også er kritisk til måten det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har etterforsket saken på.

- De har spanet på ham i mange år. Hvis Säpo mente han brøt loven, kunne de advart ham og rådet ham til å ikke sende penger, sier Smidt.

Sprengkraft

Det er stor politisk sprengkraft i alt som har med palestinernes situasjon å gjøre, konstaterte Agnetha Hilding Qvarnström i aktoratet da rettssaken begynte mandag. Hun ga retten en omfangsrik innføring i bakgrunnen til Hamas.

- Denne rettssaken dreier seg ikke om å ta stilling i konflikten, den dreier seg om at EU har stemplet Hamas som terrororganisasjon, sa hun.

Hamas har etablert seg gjennom voldshandlinger, og bevegelsen har «selvmordsbombere som kjennetegn», hevdet Hilding Qvarnström.

Aktoratet viste fram bilder fra flere bombeangrep i Israel mellom 2001 og 2005 og rakettangrep i 2006 og 2007. Opplysningene hentet aktoratet fra det israelske utenriksdepartementet nettside og gjennom Wikipedia.

(NTB)