Svenske tjenestemenn informerte USA i hemmelighet

Skal ha fôret USA med opplysninger om terrormistenkte i Sverige.

INGENTING Å SKJULE: Sveriges justisminister Beatrice Ask sier at hun ikke har noen hemmeligheter overfor den svenske riksdagen Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / Scanpix
INGENTING Å SKJULE: Sveriges justisminister Beatrice Ask sier at hun ikke har noen hemmeligheter overfor den svenske riksdagen Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske tjenestemenn har fôret USA med opplysninger om terrormistenkte i Sverige, uten at det har foreligget noen avtale om et slikt samarbeid.

Det går fram av hemmelige notater fra den amerikanske ambassaden i Stockholm, som SVT- programmet D«okument inifrån» har fått tilgang til via nettstedet WikiLeaks.

USA ønsket i 2008 en avtale som kunne gi amerikansk etterretning tilgang til svenske registre, dette blant annet for å kunne nekte terrormistenkte visum.

Tjenestemenn i det svenske justisdepartementet gjorde det klart at en slik avtale ville måtte legges fram for Riksdagen, der den ville møte kraftig motstand.

Dette forsto også de amerikanske diplomatene.

Vanskelig  - På bakgrunn av våre kontakter i Justisdepartementet, samt vår politiske analyse, tror vi at den foreslåtte informasjonsutvekslingen om terroristkontroll kommer å bli svært vanskelig å selge inn, konstaterer den amerikanske ambassadøren i et notat.

De svenske tjenestemennene foreslo derfor en uformell løsning på problemet, slik at man kunne omgå Riksdagen.

Resultatet ble en ordning som de svenske tjenestemennene omtaler som «kraftfull, men uformell» og der USA fikk de personopplysningene de var ute etter, viser dokumentene.
- En farse - Når svenske representanter setter seg ned med en fremmed makt og sier at det er bedre å fortsette med et uformelt samarbeid, «for ellers havner det bare i riksdagen og da kommer de bare til å sjekke», ja da begynner det å lukte konstitusjonelt brent av det hele, sier professor i etterretningsanalyse, Wilhelm Agrell.

- Om selve hensikten med dette er at man skal unndra seg kontroll, da forvandles kontrollinstitusjonene våre til kulisser, til en farse, sier Agrell til SVT:

- Ingen hemmeligheter Justisminister Beatrice Ask benekter ikke ordningen med amerikanerne, men kan ikke se at den har vært kritikkverdig.

- Jeg syns ikke at det er merkelig om svenske tjenestemenn har forberedende samtaler der man enten avviser ønsker eller danner et grunnlag før det kommer til politisk nivå, sier hun.

- Jeg har ingen hemmeligheter for den svenske riksdagen, sier hun.

NTB