Svenske tog stoppet på grensen

Tågkompaniet i Sverige ville kjøre sine tog på NSBs skinnenett mellom Kiruna og Narvik. Driften startet på fredag. Nå stoppes de flotte panoramavognene på grensen, og passasjerene fraktes videre med buss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Planen var at togsettene skulle kjøres hele veien fra Stockholm via Kiruna og til Narvik. På grensen mellom Norge og Sverige skulle togene overtas av norske togførere, sier trafikksikkerhetsdirektør i NSB AB, Helge Holtebekk.

- Vognene ble tatt i bruk på fredag. Etter at vi mottok Jernbanetilsynets brev i begynnelsen av denne uken, stoppet vi togene på grensen. Passasjerene blir nå fraktet videre til Narvik med buss, forklarer Holtebekk.

Sikkerhet

Togene er godkjent for bruk i Sverige gjennom en internasjonal godkjenningsavtale. Jernbanetilsynet mener det er uklart om denne avtalen også gjelder for Norge. Derfor har de sendt et brev til NSB og påbudt dem å stanse driften til togene er sikkerhetsklarert etter norske forskrifter.

- Utgangspunktet var at togdriften skulle foregå med norsk materiell. Dersom Tågkompaniet ønsker å benytte andre tog enn de som alt er godkjent må de og NSB dokumentere at togsettene tilfredsstiller de norske sikkerhetskravene. Vi har ikke fått noen søknad om godkjenning av togsettene fra NSB, sier sikkerhetssjef Knut Rygh i Jernbanetilsynet.

Chartertog

- Togsettene har vært brukt i Norge tidligere som chartertog både på Ofotbanen og på Flåmsbanen, sier Holtebakk. Men dette er en sak vi må avklare med Jernbanetilsynet. Det er de som godkjenner tog for bruk i Norge, avslutter han.