Svenske trakk pistol i køen

Kaos i Beirut før fergeavgangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det hersker fullt kaos utenfor et hotell i Beirut der tusenvis av svensker krever å bli evakuert. Trengselen, varmen og nervøsiteten blant de ventende, kuliminerte i formiddag i at en av de ventende trakk pistol i folkehavet.

- Folk fikk panikk og flyktet opp på hotellrommene, sier Jonas Lemberg, fotograf i den svenske avisen Expressen.

Nordmennene er ombord

Mannen ble overmannet av andre personer i køen, og opptrinnet var over i løpet av få minutter, skriver Expressen.

Svenskene står i kø for å bli registrert av svenske UD før ombordstigning på det norske skipet «Hual Transporter».

- Vi er 13 personer fra Sverige. Disse menneskene er tusentalls. Det er varmt, det finnes ingen aircondition og ingen mat. Vi har bare fått vann fra hotellet, sier Eva Westford, en av representantene fra svenske Räddningsverket, som sammen med det svenke politiet og sosialdepartementet gjennomfører registreringen.

Alle de rundt 200 nordmennene som er registrert hos UD, er nå ombord i skipet som legger i vei mot Kypros seinere i kveld.

Flere nordmenn som ikke er registrert på forhånd, vil imidlertid melde seg på kaia utover ettermiddagen, tror UD. Det er foreløpig uklart ved hvilket klokkeslett ferga kaster loss.

KAOS: Store mengder svensker flokker seg utenfor en av bussene som kjører i skytteltrafikk mellom det svenske utenriksdepartementets base og den norske bilferga «Hual Transporter». En mann trakk tidligere i dag pistol i folkemassene, men ble rasket overmannet. Foto: REUTERS
KAOS: Store mengder svensker flokker seg utenfor en av bussene som kjører i skytteltrafikk mellom det svenske utenriksdepartementets base og den norske bilferga «Hual Transporter». En mann trakk tidligere i dag pistol i folkemassene, men ble rasket overmannet. Foto: REUTERS Vis mer

Pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten sier til Dagbladet.no at Israel har mottatt koordinatene for fergas transportrute.

Ombordstigning utover kvelden 

- Vi kan ikke snakke om garantier i en krigssituasjon, men vi forutsetter at reisen skal gå bra. Norge har fremholdt overfor Israel at landet har et ansvar overfor de norske borgerne, sier Dale Sandsten.

Ombordstigningen for de svenske, franske og amerikanske statsborgerne som også har fått plass på skipet, pågår utover ettermiddagen. Skipet har en total kapasitet på 1.200 personer.

- Det er en stor logistisk operasjon, som etter forholdene går greit, sier Dale Sandsten og opplyser at evakueringen av de norske borgerne har foregått i roligere former enn hos svenskene. Det bekrefter også fotografen fra Expressen.

- Nordmennenes og amerikanernes evakuring til den samme båten fungerer uten episoder.

KAOS: En libaneser forsøker å holde kontrollen over de svenske massene.
TIL KYPROS: Tirsdag kveld begynner «Hual Transporter» den omkring åtte timer lange sjøreisen til Kypros.