Svenske Ulf tatt som gissel i Irak

Men de ansatte trodde at han hadde reist på ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For noen dager siden ble australske Douglad Wood sluppet fri etter å ha vært holdt som gissel i Irak. I dag avslører svenske Aftonbladet at dramaet også rammet en svenske:

Ulf Hjertström (63), som har bodd i Bagdad i 14 år, var også tatt som gissel.

Holdt gisselsituasjon hemmelig

Aftonbladet har gravd frem sannheten om saken som svenske myndigheter har jobbet med i dypeste hemmelighet. 25. mars ble Hjertström kidnappet og satt i fangenskap i et hus i Bagdad, bakbundet og med bind for øynene. Hjertström har ikke familie i Bagdad. Han handlet direkte med Saddam Hussein før FNs sanksjoner begynte og ble værende i Irak da USA angrep i 2003.

Da Hjertström forsvant, var det ingen som oppdaget at han var borte.

- De ansatte trodde at jeg hadde reist bort, forteller han selv til Aftonbladet.

Etter halvannen måned fikk svenske myndigheter og politi bekreftet at 63-åringen var tatt som gissel. Kun én eneste person fikk vite om gisseldramaet: Hjertströms bror hjemme i Sverige. Han måtte love å holde dramaet hemmelig.

Svensk politi åpnet forhandlinger direkte med gisseltakerne. Etter hvert overtok britisk etterretning forhandlingene. For knappe tre uker siden, på kvelden 30. mai, ble Ulf Hjertström sluppet ut av fangehullet. Han ble plukket opp av irakisk sikkerhetstjeneste og brakt til den amerikanske ambassaden i Bagdad.

<strong><b>SATT SAMMEN MED SVENSKE HJERTSTRÖM:</strong></B> Dogulas Wood ble frigitt 15. juni. Hele Australia har fulgt familien Woods kamp for å bli frigitt. Ingen svensker har visst at en av deres egne satt fanget sammen med Wood. Foto: SCANPIX
SATT SAMMEN MED SVENSKE HJERTSTRÖM: Dogulas Wood ble frigitt 15. juni. Hele Australia har fulgt familien Woods kamp for å bli frigitt. Ingen svensker har visst at en av deres egne satt fanget sammen med Wood. Foto: SCANPIX Vis mer

Da hadde han levd i marerittet i 67 døgn.

Førte til enda en frigivelse

Aftonbladet har fått tak i noen av dokumentene som ble loggført i forbindelse med frigivelsen. Amerikanerne slår fast at et svensk gissel er frigitt og at han vet hvor han er og hvor lenge han har vært borte. Pasienten forteller at han er sulten.

Hjertström blir forhørt og gir informasjon som er med på å føre til at Douglas Wood også blir løslatt. De to hadde delt celle i flere uker.

Men i motsetning til Hjertström, blir Wood mottatt av jublende landsmenn, en lettet familie og et stort medieoppbud når han endelig slippes fri. Hjertströms bortføring har vært holdt hemmelig. 2. juni ble han brakt til Kuwait og møtt av en representant av ambassaden. Svensk politi var også representert, men vil ikke kommentere saken.

- Jeg har det ikke bra i dag, men kan håndtere situasjonen, sier svensken til Aftonbladet.

PRESSEKONFERANSE:</B> Wood sammen med kona Yvonne på flyplassen i Melbourne i går. Mange gledet seg over løslatelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer