Svenske våpen først solgt til Venezuela

Nå kaller Chávez hjem Colombia-ambassadøren etter funn av svenske FARC-våpen.

TAR GREP: Hugo Chávez reagerer sterkt på uttalelser fra Colombias visepresident Francisco Santos om at Venezuela har forsynt FARC-geriljaen med våpen. Foto: REUTERS/Miraflores Palace/Scanpix
TAR GREP: Hugo Chávez reagerer sterkt på uttalelser fra Colombias visepresident Francisco Santos om at Venezuela har forsynt FARC-geriljaen med våpen. Foto: REUTERS/Miraflores Palace/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezuelas president Hugo Chávez hjemkaller landets Colombia-ambassadør som følge av striden om de svenske våpnene som havnet hos FARC-geriljaen.

- Jeg har hjemkalt vår ambassadør og våre tjenestemenn i diplomatiet fra Bogotá. Vi vil legge våre diplomatiske forbindelser med Colombia på is, sa Chávez tirsdag.

Venezuela vil samtidig suspendere alle handelsavtaler som er inngått med Colombia, og det vil bli funnet nye leverandører som kan erstatte varene som i dag importeres fra Colombia, sier Chávez.

Tiltakene er en reaksjon på uttalelser fra Colombias visepresident Francisco Santos om at Venezuela har forsynt FARC-geriljaen med våpen.

Chávez sier Colombias president Álvaro Uribe og hans regjering har opptrådt «uansvarlig» i saken, og han insisterer på at det ikke finnes beviser for at Venezuela solgte de svenskproduserte våpnene til FARC.

Sverige krever svar

Svenske myndigheter har bekreftet at våpnene som ble funnet hos FARC, opprinnelig ble solgt til Venezuela. De krever nå svar fra Venezuela om hvordan våpnene kom på avveie.

- Vi har bedt tjenestemenn i Venezuela om å gi oss informasjon om hvordan de tror disse våpnene havnet i en FARC-leir, sier politisk rådgiver Jens Eriksson i det svenske handelsdepartementet.

Det er panservernvåpenet AT4, med en kaliber på 84 millimeter, som ble funnet i en av FARCs leirer i fjor sommer.

Colombia tok kontakt med den svenske våpenprodusenten Saab Bofors Dynamics, som kunne identifisere våpnene som del av en leveranse til Venezuelas hær, skriver det colombianske nyhetsmagasinet Semana.

Våpenbeslag

Colombias visepresident Francisco Santos hevder det er Venezuela som har forsynt FARC med våpnene.

- I flere operasjoner har vi tatt beslag i våpen og kraftig ammunisjon som Venezuela har kjøpt fra et europeisk land for så å selge det til FARC, sa Santos til radiostasjonen Caracol mandag.

LITEN AV VEKST: Men Gerardo "Cesar" Aguilar var involvert i kidnappingen av både Ingrid Betancourt og flere amerikanske gisler. Aksjonene viste hvilken makt organisasjonen har. Nå har svenske våpen havnet hos FARC. Foto: AFP PHOTO/Rodrigo ARANGUA/Scanpix
LITEN AV VEKST: Men Gerardo "Cesar" Aguilar var involvert i kidnappingen av både Ingrid Betancourt og flere amerikanske gisler. Aksjonene viste hvilken makt organisasjonen har. Nå har svenske våpen havnet hos FARC. Foto: AFP PHOTO/Rodrigo ARANGUA/Scanpix Vis mer

Colombia har lenge mistenkt Venezuelas president Hugo Chávez for å støtte den colombianske FARC-geriljaen, og det er grunn til å anta at to generaler i den innerste kretsen til Chávez står bak våpensalget, skriver Semana.

Chávez hevder på sin side at FARC har fått våpen fra flere land, deriblant USA, Russland og Israel. Han avviser beskyldningene mot Venezuela som grunnløse og resultatet av «storstilt manipulasjon».

- Styresmaktene i Colombia viser med dette at de slett ikke bryr seg om forholdet til Venezuela.

Stanser eksporten

All våpeneksport fra Sverige til Venezuela vil inntil videre bli stanset, sier Inspektionen för strategiske produkter (ISP) til det svenske nyhetsbyrået TT.

Siden årtusenskiftet er det eksportert våpen for 474 millioner svenske kroner fra Sverige til Venezuela. Hver enkelt leveranse må godkjennes av ISP, og mottakerlandet må dessuten underskrive en erklæring om sluttbruk.

Administrerende direktør Tomas Samuelsson i Saab Bofors Dynamics sier reglene om sluttbruk sjelden blir brutt.

- Dessverre er det slik at våpen noen ganger dukker opp på steder hvor de ikke skulle vært, men det skjer svært sjelden. Når det skjer, skyldes det vanligvis tyveri, sier Samuelsson.(NTB)

GJEMMER SEG I SKOGEN: FARC holder til i vanskelig tilgjengelige områder, som her i Puerto Rico i Colombia. Regjeringsstyrker raider skjulestedet på lørdag. Foto: AP Photo/William Fernando Martinez/Scanpix
GJEMMER SEG I SKOGEN: FARC holder til i vanskelig tilgjengelige områder, som her i Puerto Rico i Colombia. Regjeringsstyrker raider skjulestedet på lørdag. Foto: AP Photo/William Fernando Martinez/Scanpix Vis mer