Svenske våpen funnet hos FARC-geriljaen

Sverige krever svar fra Venezuela om hvordan svenskproduserte våpen som ble solgt til det søramerikanske landet, kunne ende opp hos FARC-geriljaen i Colombia.

VÅPENBESLAG: Colombiske styrker overser et parti våpen beslaglagt fra FARC-geriljen i april. Svenskproduserte våpen har nå blitt funnet hos FARC-gerilja.   AFP PHOTO/Raul ARBOLEDA
VÅPENBESLAG: Colombiske styrker overser et parti våpen beslaglagt fra FARC-geriljen i april. Svenskproduserte våpen har nå blitt funnet hos FARC-gerilja. AFP PHOTO/Raul ARBOLEDAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De svenske våpnene skal ha blitt funnet da den colombianske hæren inntok en av FARCs leirer i fjor sommer.

Colombia tok kontakt med den svenske våpenprodusenten Saab Bofors Dynamics, som kunne identifisere våpnene som del av en leveranse til Venezuelas hær, skriver det colombianske nyhetsmagasinet Semana.

Colombias visepresident Francisco Santos hevder at det er Venezuela som har forsynt FARC med våpen.

- I flere operasjoner har vi tatt beslag i våpen og kraftig ammunisjon som Venezuela har kjøpt fra et europeisk land for så å selge det til FARC, sa Santos til radiostasjonen Caracol mandag.

Nå ber Sverige en forklaring fra Venezuelas side.

- Vi har bedt tjenestemenn i Venezuela om å gi oss informasjon om hvordan de tror disse våpnene havnet i en FARC-leir, sier politisk rådgiver Jens Eriksson i det svenske handelsdepartementet.

Stanser våpeneksporten

All våpeneksport fra Sverige til Venezuela vil inntil videre bli stanset, sier stedfortredende generaldirektør Jan-Erik Lövgren i Inspektionen för strategiske produkter (ISP) til det svenske nyhetsbyrået TT.

- Utenriksdepartementet er nå i diskusjoner med myndighetene i Venezuela og Colombia for å få klarhet i hvordan dette kunne skje. Når vi får svaret, får vi se hva som skjer, men inntil videre setter vi foten ned og sier nei.

Siden årtusenskiftet er det eksportert våpen for 474 millioner svenske kroner fra Sverige til Venezuela. Hver enkelt leveranse må godkjennes av ISP, og mottakerlandet må dessuten underskrive en erklæring om sluttbruk.

Administrerende direktør Tomas Samuelsson i Saab Bofors Dynamics sier reglene om sluttbruk sjelden blir brutt.

- Dessverre er det slik at våpen noen ganger dukker opp på steder hvor de ikke skulle vært, men det skjer svært sjelden. Når det skjer, skyldes det vanligvis tyveri, sier Samuelsson.

Avviser anklagene

Colombia har lenge mistenkt Venezuelas president Hugo Chávez for å støtte den colombianske FARC-geriljaen, og det er grunn til å anta at to generaler i den innerste kretsen til Chávez står bak våpensalget, skriver Semana.

Venezuelas innenriksminister Tareck El Aissami sier på sin side at anklagene om våpensalg til FARC er usanne og karakteriserer uttalelsene fra Colombias visepresident som «et angrep».

Det er panservernvåpenet AT4, med en kaliber på 84 millimeter, som skal ha blitt funnet hos FARC-geriljaen.

(NTB)