Svenske Vincents fødsel er verdenshistorisk

Første fødsel av mor med transplantert livmor.

HISTORISK: Dette er de første bildene av lille Vincent. Det svenske barnet er det første som blir født av en kvinne med transplantert livmor. Foto: AP Photo/The Lancet/NTB Scanpix
HISTORISK: Dette er de første bildene av lille Vincent. Det svenske barnet er det første som blir født av en kvinne med transplantert livmor. Foto: AP Photo/The Lancet/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 15 år har Göteborgs universitet jobbet med et forskningsprosjekt hvor målet er at kvinner som er født uten livmor, eller som har fått livmoren fjernet, kan få egne barn.

I begynnelsen av september lykkes de. Da ble nemlig lille Vincent født av en 36 år gammel svensk kvinne ved Sahlgrenska universitetssykehus, skriver Expressen.

I dag kom også de første bildene av gutten.

Vincent Ifølge nyhetsbyrået AP ønsker foreldrene å være anonyme, men har valgt kalle den lille gutten Vincent, som betyr å erobre.

Kvinnen skal ha funnet ut at hun var født uten livmor da hun var 15, og ble knust av nyheten.

Hun fikk imidlertid en donert livmor fra en 61 år gammel kvinne, som ikke er i slekt med den nybakte moren.

Sju kvinner har forsøkt å bli gravide i prosjektet, men Vincents mor er altså den første som lykkes, etter at hun ble gravid via prøverørsbefrukting rundt et år etter donasjonen.

- Mats (legen) sa det ikke var noen garantier, men jeg og min partner - vi liker kanskje å ta en risiko - men vi tenkte dette var den perfekte idé, sier mora, ifølge AP.

Vincent ble født ved keisersnitt, og veide 1775 gram. Han er helt frisk og har utviklet seg som normalt.

- Ikke annerledes - Fødselen er et vitenskapelig bevis for at livmorstransplantasjon som kombineres med prøverørsbefruktning fungerer som behandling for livmorsinfertilitet, sier professor Mats Brännström.

Han legger til at det også er bevist at denne typen behandling kan fungere med en levende donor som har passert overgangsalderen.

- Det har vært en tøff reise, men nå har vi fått denne fantastiske babyen. Han er veldig, veldig søt, og han skriker ikke, bare mumler, sier barnets far til The Telegraph.

- Han er ikke noe annerledes enn andre barn, men vi har en god historie å fortelle. En dag kan han se på artiklene i avisene og vite at han var det første barnet i verden som ble født på denne måten.

Ifølge avisa gir dette også motivasjon til britiske forskere, som ønsker å gjennomføre lignende prosjekter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer