Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svenskekongen har fått Tamiflu

I morgen kan en hel by bli sperret av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kong Carl XVI Gustaf følger nøye med på utviklingen av den dødelige fuglesmitten i Sverige.

- Kongen er veldig interesser i det som nå hender, sier riksmarskalk Ingemar Eliasson til Expressen.

I går ble kongen kontaktet av den svenske regjeringen, som tilbød å informere kongen personlig om situasjonen.

- En slik informasjon skal gis fredag, sier riksmarskalk Ingemar Eliasson til Expressen, men avisa skriver at kongen ble informert om de døde fuglene allerede for to dager siden.

Den svenske avisa avslører også at kongen allerede har blitt utstyrt med influensamedisinen Tamiflu.

Kongen hører til de nøkkelpersoner som står i første rekke for å få influensamedisinen Tamiflu, om smitten spres fra fugl til menneske i Sverige. Expressen hevder medisinen allerede skal være i nærheten av kong Carl XVI Gustaf.

På fuglejakt

Jakten etter smittede fugler i den svenske byen i Oskarshamn er nå inne i sitt tredje døgn. 15 menn fra det svenske Heimevernet er satt inn i jakten som skal vare hele denne uka.

Samtidig har det kommet beskjed om at sju døde ender er funnet i nabokommunen Västervik i går. Disse er nå sendt for analyse i Uppsala.

Først i morgen er analyseprøvene klare, og om testresultatet for Västerviksfuglene er positive, trer EUs krav om beskyttelsessoner i kraft.

- Jeg kan ikke helt svare på hva som skjer da, sier Fredrik Blom, informasjonsarbeider i kommunen, til Expressen.

I tråd med reglene skal en indre beskyttelssone opprettes, problemet i Västervik er at denne sonen strekker seg inn i byens mer sentrale strøk.

I Oskarshamn har bare personer som bor innenfor sonene fått innreisetillatelse til byen, samtidig har det blitt innført totalforbud mot å føre dyr ut og inn av sonen. På strendene i området er det nå forbudt å ferdes for katter og det er innført båndtvang på hunder.

Allmennfarlig sykdom

Til sammen har et 30-talls døde fugler blitt funnet i det avsperrede område rundt kjernekraftverket i Oskarshamn. I går ble det også funnet en syk mink inne i den avsperrede sonen. Den ble avlivet og sendt til analyse. Myndightene sier det er lite sannsynlige at minken er smittet av H5N1-viruset.

I dag besluttet den svenske Regjeringen å klassifisere fugleinfluensaen som en allmennfarlig sykdom. Det betyr at leger som oppdager sykdommen hos en pasient må gi beskjed videre til de rette instanser. Hiv, difteri, pest og kolera er andre sykdommer som faller inn under denne kategorien, skriver Aftonbladet.

<B>BESKYTTELSESSONER</B>: Håkan Henriksson, sjefsdistriktveterinær, holder opp varselplakat
<B>MANGE SMITTET:</B> Tusentalls av sjøfugler samler seg ved Oskarshamn i Sverige. Det er funnet et tyvetalls fugler med det farlige fugleviruset i området.
<B>HOLDER SEG OPPDATERT:</B> Den svenske kongen skal være svært interessert i utviklingen av fuglesmitten i Sverige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!