Svenskekongens bestefar venn med Hitler

Sveriges rolle under krigen er på nytt et hett tema hos søta bror. Ny forskning viser at morfaren til kong Carl Gustaf var nazist og venn med Hitler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen hemmelighet at det svenske prinseparet var tyskvennlige under annen verdenskrig. Men ny forskning kan gi nærmere svar på hvorfor. I det siste nummeret av det tyske ukebladet Die Zeit kommer det fram at Carl Gustafs morfar var nazist og venn med Hitler lenge før han kom til makten i Tyskland.

Hjalp Hitler

Hertug Carl Eduard von Sachsen-Coburg und Gotha var faren til Carl Gustafs mor. Så tidlig som i 1922 møtte Carl Eduard Hitler første gang. Hertugen ble senere leder for nazistenes halvmilitære stormtropper SA, og leder for det tyske Røde Kors. I 1937 sørget den Hitler-vennlige hertugen for at hakekorset ble innsatt i Røde Kors-symbolet, skriver Aftonbladet.

Die Zeit skriver at hertugen hjalp Hitler til makten. Den svenske historieprofessoren Alf Johansson er ikke overrasket.

- Det er allment kjent at det var med hjelp av de konservative kreftene at Hitler klarte å komme til makten, sier han til Aftonbladet.

Gratulerte

Så nært var vennskapet mellom Hitler og hertugen at da datteren Sibylla, altså den nåværende kongens mor, giftet seg med prins Gustaf Adolf, var Hitler en av de første til å gratulere paret.

Under rettsoppgjøret mot nazistene etter krigen ble hertugens rolle ikke ikke ansett som særlig viktig. Men hertugen ble aldri dømt, han døde av kreft i 1954 før dommen falt.