Svenskene avbryter ubåtjakten

Det svenske forsvaret avbryter jakten på en fremmed undervannsfarkost i Stockholms skjærgård.

AVBRYTER SØKET: Korvetten HMS Stockholm var  i aksjon under ubåt-jakten i den svenske skjærgården utenfor Stockholm.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
AVBRYTER SØKET: Korvetten HMS Stockholm var i aksjon under ubåt-jakten i den svenske skjærgården utenfor Stockholm. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige fredag igangsatte det svenske forsvaret en stortilt sjøoperasjon utenfor Stockholm etter at det ble varslet om fremmed undersjøisk aktivitet i Stockholms skjærgård.

Ganske nøyaktig én uke senere melder det svenske forsvaret at de avbryter den store søkeinnsatsen i Stockholms skjærgård.

- Normal beredskap - Klokka 8 fredag morgen ble hoveddelen av den marine etterretningsoperasjonen som har vært gjennomført i Stockholms skjærgård siden forrige fredag, avsluttet, skriver Försvarsmakten i en pressemelding.

- Det innebærer at hoveddelen av fartøyene har lagt til kai, og gått tilbake til normal beredskap. Det vil bli værende noen mindre bakkeenheter med spesifikke oppgaver i området.

Det svenske forsvaret vil holde en pressekonferanse i Stockholm klokka 10.00.

- Ikke nedtrapping Under en pressekonferanse på onsdag meldte forsvaret at den pågående operasjonen i skjærgården gikk inn i en ny fase, men nektet for at det var snakk om noen nedtrapping.

- En del av fartøyene har gått i havn for en sjekk. Besetningen kommer til å bli om bord og ha høy beredskap. Bakke- og flyenheter, samt noen marine enheter, blir værende i området, sa forsvarets pressetalsmann Erik Lagerstedt på en pressekonferanse onsdag.

Kritiseres Forsvaret har brukt store ressurser på letingen etter det som mange eksperter har hevdet kan værer en russisk miniubåt, som skal ha krenket svensk territorium.

Torsdag kom det imidlertid fram at det svenske forsvaret blir kritisert av sine egne. En kilde Expressen har snakket med, sier at det innen Forsvarets radioanstalt, (FRA), settes store spørsmålstegn ved operasjonen.

Innen FRA skal det ha blitt reagert på at det etter en uke, fortsatt ikke var lagt fram «harde fakta» for at Svensk territorium hadde blitt krenket.

Saken oppdateres.