Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Svenskene ba om oppvaskmøte, Kjøll takket nei

Nytt skyts fra Aker mot statens representant i dag. - De lyver, sier Kjøll.

I KRIG MED RØKKE: Statens styrerepresentatn Berit Kjøll må tåle et nytt indirekte angrep fra Røkkes Aker. Arkivfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
I KRIG MED RØKKE: Statens styrerepresentatn Berit Kjøll må tåle et nytt indirekte angrep fra Røkkes Aker. Arkivfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Akers revisjonsutvalg la klokka 16 fram en rapport som igjen «frikjenner» Aker på alle punkter rundt det svært omstridte salget til Aker Solutions, der staten er storeier.

LES HELE RAPPORTEN HER (pdf)

I redegjørelsen legger Røkke-konsernet samtidig fram nye detaljer som stempler statens styrerepresentant Berit Kjøll som enda mindre aktiv i prosessen enn det som hittil har vært kjent.

 Kjøll avviser imidlertid Akers påstander av opptakten til møte på det sterkeste, og kaller det løgn.

- De lyver, sa hun i kveld til TV 2 Nyhetene.

- Akers redegjørelse hevder at Kjøll aldri ba om at hun eller departementet skulle få delta på orienteringsmøtet sammen med de svenske eierne. Dette er feil. Kjøll ba Bengt Rem i etterkant av møtet om å bli varslet når orienteringsmøtet skulle finne sted, noe Rem aldri gjorde, skriver Stein Jacob Frisch i Geelmuyden Kiese i en epost til Dagbladet.

Han fungerer i kveld som Kjølls medierådgiver og er i kontinuerlig kontakt med styrerepresentanten.

- Senere i kveld kommer en overordnet pressemelding fra Kjøll om Aker-saken, opplyser Frisch på telefon.

«Vil tenke litt mer på det»
I anledning styremøtet i Aker Holding 30. mars 2009, skriver revisjonsutvalget (Dagbladets uthevinger):

«Statens representant sa seg tilfreds med gjennomgangen og hadde ingen innsigelser mot transaksjoner eller prosess. Representantene for de svenske eierne ønsket på sin side å få en ny gjennomgang av transaksjonen der representanter for Aker Holding-aksjonærene Saab og investor kan delta. Daglig leder i Aker Holding blir bedt om å organisere en slik gjennomgang neste dag.»

«I nærvær av styremedlem Krohn Devold og daglig leder Bengt A. Rem spurte Øyvind Eriksen Berit Kjøll om også Nærings- og Handelsdepartementet skulle innkalles til gjennomgang med Saab og Investor neste dag (på dette tidspunktet var ikke det svenske styremedlemmet lenger med per telefon).

Til dette svarer Berit Kjøll at hun ikke anser det nødvendig, men at hun vil tenke litt mer på det og gi beskjed til Bengt A. Rem hvis hun kommer til at Nærings- og Handelsdepartementet likevel bør innkalles. En slik tilbakemelding ble aldri gitt.»

Styremøtet ble holdt seks dager etter at Kjøll fikk et dokument på 27 sider av daglig leder Bengt Rem i Aker Holding om de forestående transaksjonene.

Ifølge Akers eget revisjonsutvalg takket Kjøll med andre ord nei, på direkte spørsmål, til at staten skulle delta på en mer detaljert gjennomgang av transaksjonene etter styremøtet. Det til tross for at de svenske investorene oppfattet dette som høyst nødvendig.

4,5 timer uten staten
På tirsdag 31. mars tropper to representanter fra Saab og Investor opp i Aker Solutions' kontorer med advokat Harald Willumsen fra Wiersholm som juridisk rådgiver.

Møtene pågår i fire og en halv time, og svenskene møter blant annet også ti personer fra DNB Nor Markets som gir ytterligere detaljer rundt den nå svært omstridte verdifastsettelsen.

Dagen etter den hektiske møtevirksomheten, der Nærings- og handelsdepartementet ifølge revisjonsutvalget var helt fraværende, fikk Aker ASA-sjef Øyvind Eriksen epost fra de svenske Aker Holding-eierne. De retter hard kritikk mot framgansmåten, og legger ved juridiske vurderinger fra advokatfirmaet Wiersholm. Juristenes konklusjon: Transaksjonene og obligasjonslånet burde vært framlagt for generalforsamlingen i Aker Solutions ASA.

Ifølge rapporten som ble lagt fram i ettermiddag snakket Eriksen og svenskene sammen på telefon samme kveld og avtalte nye møter «etter påske», men etter Akers oppfatning ble det ikke tatt til orde fra investorenes side om at transaksjonene skulle stanses.

Kjøll krever Røkke-svar
Sist torsdag beskyldte Kjøll Aker-systemet for feilinformasjon og for å ville ødelegge hennes troverdighet, for slik å slippe unna kritikk for håndteringen av aksjehandelen til 1,9 milliarder.

- Den norske stat er ført bak lyset for at Røkke skal omgå aksjonæravtalen, sa Kjøll da.

Hun har gått ut med en liste på fire sentrale spørsmål hun ønsker svar på fra Røkke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media