NORGE FALLER SOM KLIMAFLINKIS: Norge gjør det dårlig i den årlige rapporten om lands klimaprestasjoner, og falt fra 6. til 15. plass. Det er ikke overraskende, sier leder i Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold. Foto: GermanWatch/Scanpix/Natur og Ungdom
NORGE FALLER SOM KLIMAFLINKIS: Norge gjør det dårlig i den årlige rapporten om lands klimaprestasjoner, og falt fra 6. til 15. plass. Det er ikke overraskende, sier leder i Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold. Foto: GermanWatch/Scanpix/Natur og UngdomVis mer

Svenskene banker oss på klima

Norge er gode på klimaprat, men dårlig på gjennomføring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den årlige rapporten om nasjonenes klimaprestasjoner, The Climate Change Performance Index, ble i dag lansert på klimakonferansen i Durban i Sør-Afrika.

Her kommer ikke Norge særlig heldig ut.  

For selv om vi nordmenn liker å tro at vi er verdensmestere i miljø, må vi se oss slått av vår nabo i øst.

Best i klassen er nemlig Sverige. 

Norge falt fra 6. til 15. plass Det er ingen land som får merkelappen «veldig god» hva gjelder klimaresultater, dermed er 1-3-plassen blank.  

Men Sverige trekkes fram som det landet som har gjort mest for å implementere politikk som stanser utslipp, og kommer dermed øverst på lista, og presterer bra, ifølge kåringen.  

- Dette er et resultat av langsiktige klimamål, som CO2-skatter siden 90-tallet, heter det i pressemeldingen fra GermanWatch og CAN-Europe, som står bak lista.  

SLIK SCORER LANDENE: Dette kartet fra GermanWatch og CAN-Europe viser hvordan land presterer hva gjelder miljø. Sverige er best - og Norge har ramlet langt ned på lista. Faksimile: Climate Change Performance Index
SLIK SCORER LANDENE: Dette kartet fra GermanWatch og CAN-Europe viser hvordan land presterer hva gjelder miljø. Sverige er best - og Norge har ramlet langt ned på lista. Faksimile: Climate Change Performance Index Vis mer

Fra å ligge på en 6. plass, har Norge falt til en 15. plass. Vi er bare moderat gode på klima.

- Det er trist og pinlig, men slettes ikke overraskende. Dette viser bare at det ikke holder å ha ambisjoner og ønske om å gjøre ting internasjonalt, vi må få ned egne utslipp ellers går det utover troverdigheten vår. Noen land får det til, Norge er ikke blant dem, sier leder av Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold, som er på plass i Durban.

- Vi må lære av Sverige - der er en omstillingsvilje som det norske Stortinget mangler. Her ser man mulighetene til å ligge i forkant, og være ledende i en omstillingsprosess som alle land må igjennom uansett. Vårt problem er at vi er oljeavhengig. Mens det skjer en aldri så liten revolusjon i Sverige og Tyskland, står vi på stedet hvil, sier Skaalvik Elvevold til Dagbladet.

God på politikk - dårlig på gjennomføring Norge får merkelappen «veldig dårlig» hva gjelder utslippstrenden i landet, men ifølge kåringen er vi «god» klimapolitikk.  

- Det er dette som har preget norsk klimapolitikk: vi er flinke på de store visjonene og store mål, men vi klarer ikke gjennomføre. Det er en feighet i det politiske systemet. Vi har en oljesektor som får stadig flere områder til å hente opp mer forurensning, på den måten kan vi umulig bli bedre, sier Skaalvik Elvevold.

Tilgjengjeld gjør ikke Sverige det ikke fullt så bra i denne kategorien:  

- Uten nye klimatiltak så får Sverige en dårlig score hva gjelder klimapolitikk i år, heter det i pressemeldingen.  

Urovekkende Lista tar for seg de 58 landene i verden som slipper ut mest, og rangerer dem basert på CO2-utslippene til landet, men også på landets klimapolitikk.

PINLIG: Leder av Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold, er ikke overraska over Norges dårlige prestasjoner. De er på plass i Durban og følger årets klimakonferase. Foto: Natur og Ungdom
PINLIG: Leder av Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold, er ikke overraska over Norges dårlige prestasjoner. De er på plass i Durban og følger årets klimakonferase. Foto: Natur og Ungdom Vis mer

I år har over 200 eksperter fra de forskjellige landene gått sammen for å lage kåringen.    

- Årets liste viser urovekkende resultater. Verden over har man ikke klart å stanse kullavhengigheten, det har heller økt, sier Jan Burck, en av forfatterne av rapporten som jobber for GermanWatch.  

Kina får ros Fem av de ti verste utslipperne, Iran, Kina, Russland, Canada og USA får merkelappen «veldig dårlig klimaresultater».  

- Blant disse landene er det bare Kina som får god score for sin klimapolitikk. På grunn av oppløftende utvikling av fornybar energi og energieffektivisering, vil Kina trolig få enda bedre scores i framtida. Men de fleste land kan ikke lene seg tilbake å være fornøyde, vi trenger en koalisjon av ansvarlige land for å bedre klimabeskyttelsen, sier Burck i en pressemelding. 

Usynlig toppmøte På samme tid i 2009 var klima på alles lepper. Toppmøtet i København skapte mye rabalder - til og med USAs president Barack Obama på banen for å redde miljøet.  

Årets møte som pågår i disse dager har fått langt fra samme blest. 

 Foreløpig har bare tolv stats- og regjeringssjefer meldt sin ankomst, og landene de representerer, kan ikke akkurat sies å være stormakter. Foruten Norge og flere afrikanske land er det miniputtnasjoner som Samoa, Nauru og Monaco som preger listen, melder NTB. 

Hvis ikke klimaforhandlingene snart gir resultater, og Kyoto-avtalen ikke forlenges etter 2012, vil det ikke være noen forpliktende global avtale som regulerer utslippene av klimagasser.  

Klimaforhandlingene omfatter en rekke beslektede temaer i tillegg til arbeidet fram mot en ny internasjonal avtale. På møtet i Durban ventes det framskritt i diskusjonene om et «grønt fond» som skal sikre finansiering av klimatiltak i fattige land.  

- Jeg kan ikke huske et klimamøte i alle disse årene hvor forventningene har vært så lave som nå. Nå er målet simpelthen at selve forhandlingene ikke bryter sammen, sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB.