Holocaust

Svenskene ble varslet i 1942. Gjorde ingenting

SS-topp fortalte om jødeutryddelsen til svensk diplomat.

AKTION REINHARDT: En kvinne skal til å skytes i Belzec-leiren i 1942, under Aktion Reinhardt - nazistenes kodeord for utryddelsen av jødene i Generalguvernementet (den delen av Polen som var okkupert og ikke innlemmet i Tyskland etter invasjonen). Foto: AKG / NTB Scanpix
AKTION REINHARDT: En kvinne skal til å skytes i Belzec-leiren i 1942, under Aktion Reinhardt - nazistenes kodeord for utryddelsen av jødene i Generalguvernementet (den delen av Polen som var okkupert og ikke innlemmet i Tyskland etter invasjonen). Foto: AKG / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På nattoget mellom Warszawa og Berlin 20. august 1942 havner den svenske diplomaten Göran von Otter tilfeldigvis i samme kupé som Kurt Gerstein - sjef for teknisk desinfeksjon i Waffen-SS' Hygieneinstitutt og ansvarlig for å levere Zyklon B-gass til Auschwitz.

De to mennene innleder en samtale som skal vare i timevis. Kristne Gerstein - med en forhistorie som antiautoritær urokråke i nazipartiet - begynner uoppfordret å fortelle om de rystende inntrykkene han fikk under besøket til leiren Belzec dagen før:

SOMMERTILBUD AKKURAT NÅ: Kjøp Dagbladet Pluss i 1 måned for 39,-, og få Strim Mest + Sport med på kjøpet

Dagbladet Pluss gir deg muligheten til å dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer.

Med gratis tilgang på Strim Mest + Sport har du enda mer kvalitetsinnhold å nyte i sommer!

Du mottar lenke på epost for å aktivere Strim etter å ha kjøpt Dagbladet Pluss-abonnement.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)
Få med Strim gratis*

39,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)
*Strim Mest + Sport har en ordinærpris på 499,- pr. mnd., ogfornyes automatisk ved utløpet av gratisperioden. Abonnementet kan siesopp når som helst. Kampanjen varer til og med 31. juli og tilbudetgjelder kun for nye kunder av Strim.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer