Holocaust

Svenskene ble varslet i 1942. Gjorde ingenting

SS-topp fortalte om jødeutryddelsen til svensk diplomat.

AKTION REINHARDT: En kvinne skal til å skytes i Belzec-leiren i 1942, under Aktion Reinhardt - nazistenes kodeord for utryddelsen av jødene i Generalguvernementet (den delen av Polen som var okkupert og ikke innlemmet i Tyskland etter invasjonen). Foto: AKG / NTB Scanpix
AKTION REINHARDT: En kvinne skal til å skytes i Belzec-leiren i 1942, under Aktion Reinhardt - nazistenes kodeord for utryddelsen av jødene i Generalguvernementet (den delen av Polen som var okkupert og ikke innlemmet i Tyskland etter invasjonen). Foto: AKG / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På nattoget mellom Warszawa og Berlin 20. august 1942 havner den svenske diplomaten Göran von Otter tilfeldigvis i samme kupé som Kurt Gerstein - sjef for teknisk desinfeksjon i Waffen-SS' Hygieneinstitutt og ansvarlig for å levere Zyklon B-gass til Auschwitz.

De to mennene innleder en samtale som skal vare i timevis. Kristne Gerstein - med en forhistorie som antiautoritær urokråke i nazipartiet - begynner uoppfordret å fortelle om de rystende inntrykkene han fikk under besøket til leiren Belzec dagen før:

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer