Svenskene er bekymret etter mystisk hundedød i Norge

Nye meldinger om syke hunder i Norge. I Sverige følger de utviklingen tett.

FØLGER MED: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), mottar svært mange spørsmål fra bekymrede hundeeiere, opplyser forskningskomminikatør Therese Selén. Foto: SVA
FØLGER MED: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), mottar svært mange spørsmål fra bekymrede hundeeiere, opplyser forskningskomminikatør Therese Selén. Foto: SVAVis mer

Fram til søndag var minst 25 hunder registrert døde i Norge etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden.

Mattilsynet melder i dag at de har mottatt meldinger om fire nye syke hunder med lignende sykdomssymptomer.

Årsaken til sykdomstilfellene er ikke kjent, men Mattilsynet anbefaler hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

Bekymret i Sverige

I Sverige følger de nøye med på situasjonen.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), mottar svært mange spørsmål fra bekymrede hundeeiere, opplyser forskningskomminikatør Therese Selén.

- Mange lurer på hvordan de skal forholde seg til uvissheten, og hva de eventuelt skal gjøre. Vi har derfor lagt ut det vi vet på våre nettsider, og vil oppdatere informasjonen forløpende når vi får vite mer, sier Selén til Dagbladet.

- Vi har tett dialog med Mattilsynet og Veterinærinstituttet i Norge, og vil gå ut med ny informasjon fortløpende, understreker hun.

Håper på svar

Hun sier at SVA - i likhet med Mattilsynet og Veterinærinstituttet i Norge - gjerne skulle hatt mer informasjon å gå ut med.

- Dessverre vet vi fortsatt lite om hva dette skyldes, og håper på flere svar snart, sier Sélen.

Hun sier at de ikke kjenner til liknende tilfeller av sykdommen i Sverige. De har heller ikke iverksatt noen tiltak ved grenseovergangene mellom landene.

- Vårt råd til hundeeiere er enkelt: dersom hunden din blir syk, så kontakt en veterinær. Er de urolige for at hunden kan være syk - kontakt veterinær, sier hun.

Nye obduksjoner

Mattilsynet opplyser i dag at de vil obdusere to nye hunder i løpet av dagen.

- Siden søndag har Mattilsynet mottatt fire meldinger om enkeltstående tilfeller av hunder som har lignende symptomer på sykdom. En av hundene døde før den ankom til veterinærklinikk, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær ved seksjon dyrehelse i Mattilsynet, til NTB.

Tilfellene er fra Oslo, Akershus og Sogn og Fjordane. Tronerud opplyser at Mattilsynet i tillegg har mottatt noen meldinger om hunder med mer moderate symptomer.

- Det er viktig å huske på at disse symptomene ikke er uvanlige hos hunder. Så vidt vi har oversikt over, er det ikke er noen unormal forekomst av symptomene andre steder enn i Oslo-området, sier veterinæren.

Til nå er ni hunder obdusert ved Veterinærinstituttet.

BAKTERIER: Disse bakteriene, Clostridium perfringens og Providencia alcalifaciens, kan være årsaken til hundedødeligheten de siste dagene. Video: Bryndis Holm / Veterinærinstituttet Vis mer

- Alvorlig

- Dette er en alvorlig sak, hvor Veterinærinstituttet bistår Mattilsynet, som har ansvaret for håndtering av alvorlig smittsomme dyresykdommer i Norge. Det er mange syke hunder og fortsatt usikkert hvorfor de er syke og hva som forårsaker sykdommen, sier Veterinærinstituttets avdelingsdirektør, Merete Hofshagen, for dyrehelse, dyrevelferd og mattrygghet til Dagbladet.

I går obduserte Veterinærinstituttet ytterligere tre hunder. De hadde samsvarende funn med tarmbetennelser som tidligere obduserte hunder har vist.

Hofshagen ved Veterinærinstituttet sier til Dagbladet at de håper de vil kunne ha flere svar i ettermiddag.

Uklar årsak

- Per nå vet vi ingenting nytt, men vi forventer å kunne få mer informasjon på løpet av slutten av dagen i dag, sier hun.

Fortsatt er ekspertene usikre på hva som gjør hundene syke.

- Det er påvist bakterier på flere av hundene som er undersøkt, men det er behov for flere prøver og flere undersøkelser, ifølge Hofshagen.

«Bakteriologiske tester avlest søndag bekrefter funn av de to bakteriene Providencia alcalifaciens og Clostridium perfringens i to nye hunder, hvorav en er prøve fra obduksjon og en er avføringsprøve fra en levende hund,» skriver Veterinærinstituttet på nettsidene sine.