Svenskene er feitest

Nordmenn spiser færre grønnsaker og røyker mer enn svenskene. Likevel er søta bror feitest, viser en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn spiser mindre frukt og grønt enn våre svenske naboer, vi spiser grønnsaker sjeldnere enn en gang om dagen. I tillegg er det langt flere nordmenn enn svensker som røyker, viser folkehelserapporten som socialstyrelsen i Sverige presenterte i går.

Fedmeproblem

Samtidig er Norge et av de vesteuropeiske landene som har færrest overvektige personer, målt ved en Body Mass Index på over 30. Storbritannia og Tyskland topper denne tabellen, mens Sveits så vidt kommer bedre ut enn oss.

-  Internasjonalt ligger vi godt an. Vi er seint ute i overvektsepidemien, sier Sidsel Graff-Iversen, lege ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Den ferske rapporten viser at svenskene blir feitere og feitere. Antall svenske menn som er overvektige har økt med 30 prosent siden 1980, mens økningen for kvinner er på 20 prosent.

-  Utviklingen går i samme retning i Norge, sier Graff-Iversen.

Hun anslår at hver femte nordmann har et alvorlig fedmeproblem.

Lever lenger

Til tross for vektproblemene øker levealderen. I Norge lever menn i gjennomsnitt til de blir 76,4 år, mens kvinnene holder stand til de runder 81. Er det ikke greit da, at vi har litt flere bilringer rundt magen enn generasjonene før oss?

-  Nei. Overvekt kan føre med seg sykdommer som er alvorlige, selv om de ikke nødvendigvis er dødelige, sier Graff-Iversen, og nevner diabetes som et eksempel.

Slik kan du regne ut din egen BMI:<br /> Vekt/høyde x høyde = BMI (eks. 85 kg/1,80x1,80 = 26,2).<br /> BMI under 18,5: undervektig.<br /> 18,5-24,9: normal.<br /> 25-29,9: overvektig.<br /> 30-34,9: fedme. 35-39,9: mye fedme.<br /> Over 40: ekstrem fedme.