- Svenskene er flinkest

Norske arbeidsgivere som Dagbladet har snakket med er ikke er i tvil: Svensker gjør både en bedre jobb enn nordmenn, og har en høyere arbeidsmoral. Offisielt bodde det 20629 svensker i Norge ved årsskiftet. Reellt er tallet 30 000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi har et ordtak som sier at svenskene lever for å jobbe, nordmenn jobber for å leve, sier manager på Friday's (TGI) & Friday's American Bar, Henrik Nielsen.

- Svenskene yter bedre service og de har høyt arbeidsnivå, sier han.

Restauranten og baren i Karl Johans gate har ansatt 12-15 svensker.

- Det kommer nok en del lykkejegere fra Sverige til Norge. Noen vil ha gull og grønne skoger uten å jobbe for det. Men de aller fleste som tar steget over grensa lykkes, sier Nielsen.

- Bare i bygg- og anleggsbransjen, samt olje, er 7 300 svensker registrert i arbeid. De er ukependlere som ikke kommer med på statistikken, sier presseråd Göran Thunell ved Sveriges ambassade.

- Dessuten er det en stor gruppe svensker som serverer øl på ulike utesteder. Ikke alle sykepleiere er registrert, og i fiskerinæringen på Vestlandet og i Nord-Norge har vi heller ikke kontroll, sier presseråden.

Han gjetter at halvparten av de 30000 svenskene bor i Stor-Oslo.

Høy moral

- Svensker har høy arbeidsmoral og er pålitelige, sier Jørn-Yngve Ommedal, personalkonsulent i Selmer ASA. Han sier at svenskene som firmaet har ansatt er kvalifiserte fagfolk, minst på linje med nordmenn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer