Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Svenskene er flinkest

Norske arbeidsgivere som Dagbladet har snakket med er ikke er i tvil: Svensker gjør både en bedre jobb enn nordmenn, og har en høyere arbeidsmoral. Offisielt bodde det 20629 svensker i Norge ved årsskiftet. Reellt er tallet 30 000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har et ordtak som sier at svenskene lever for å jobbe, nordmenn jobber for å leve, sier manager på Friday's (TGI) & Friday's American Bar, Henrik Nielsen.

- Svenskene yter bedre service og de har høyt arbeidsnivå, sier han.

Restauranten og baren i Karl Johans gate har ansatt 12-15 svensker.

- Det kommer nok en del lykkejegere fra Sverige til Norge. Noen vil ha gull og grønne skoger uten å jobbe for det. Men de aller fleste som tar steget over grensa lykkes, sier Nielsen.

- Bare i bygg- og anleggsbransjen, samt olje, er 7 300 svensker registrert i arbeid. De er ukependlere som ikke kommer med på statistikken, sier presseråd Göran Thunell ved Sveriges ambassade.

- Dessuten er det en stor gruppe svensker som serverer øl på ulike utesteder. Ikke alle sykepleiere er registrert, og i fiskerinæringen på Vestlandet og i Nord-Norge har vi heller ikke kontroll, sier presseråden.

Han gjetter at halvparten av de 30000 svenskene bor i Stor-Oslo.

Høy moral

- Svensker har høy arbeidsmoral og er pålitelige, sier Jørn-Yngve Ommedal, personalkonsulent i Selmer ASA. Han sier at svenskene som firmaet har ansatt er kvalifiserte fagfolk, minst på linje med nordmenn.

- Og de har nok mindre sykefravær enn nordmenn. Kanskje svenskene er mer redd for å miste jobben.

Avdelingsoversykepleier May-Britt Støbakk ved Sentralsykehuset i Akershus er også veldig godt fornøyd.

- Svenskene er arbeidssomme og flinke folk. De fungerer godt i jobben og er godt kvalifisert, sier hun.

Svenskene kommer hit for å jobbe. Lønnen i Norge er mye høyere og arbeidsledigheten lavere enn i Sverige.

Men byggebransjen i Sverige er i framgang. De mangler folk, og på en pressekonferanse torsdag fortalte en urolig innenriksminister at han vil gjøre det attraktivt å jobbe i Sverige.
- Vi kommer til å nedsette en arbeidsgruppe som skal foreta en hurtiganalyse av forskjellige forslag, sier Sveriges innenriksminister Jörgen Andersson.

- Svenskene som kommer til Norge har sterk motivasjon, sier Arne Mastekaasa, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo.

Han mener det er mest unge folk som tar steget over grensa.

Mastekaasa får støtte av Marianne Røed. Hun er stipendiat ved Institutt for samfunnsforskning og har forsket mye på arbeidsimmigrasjon.

- Det er en gjennomgående tendens at innflyttere begynner med lavere lønn. Men etter noen år oppnår de en høyere inntekt enn landets innbyggere. En viktig teori er at innflytterne er svært interessert i å jobbe. En annen teori er at de som drar er «de beste» - flotte folk med god motivasjon.

Røed har gjort en undersøkelse som viser at utlendinger med høy utdannelse ofte flytter til Norge for å få bedre lønn, mens de med mindre utdannelse gjerne drar hit fordi arbeidsledigheten er lav.

Flere kommer


- I motsetning til mange andre arbeidsimmigranter trenger ikke svensker så lang innkjøringsperiode i Norge. Språk og utdannelse er ganske likt, sier hun.

Presseråd Göran Thunell spår at mange svensker vil fortsette å komme hit i åra som kommer.

- Norge har fortsatt stort behov for arbeidskraft. Ifølge arbeidsdirektør Ted Hanisch trenger dere 20000 nye utlendinger hvert år. Mange vil fortsatt komme fra Sverige, mener Thunell.

Han tror likevel at bedring i den svenske økonomien vil føre til en viss strøm tilbake .

- Men visste du at det bor flere nordmenn i Sverige? Vi har 40 000 nordmenn, sier han.

Nordmennene fra tre epoker: Andre verdenskrig, depresjonen på slutten av 50- og begynnelsen av 60-tallet, samt jappetidas dundrende fallitt på slutten av 80-tallet.

«De jobber hardere»«De har mindre sykefravær»«Svensker klager mindre»

<B>EN AV MANGE:</B> Aker Brygge er selve symbolet på svenskenes invasjon av Norge. Diana Becirovic er en av flere hundre svensker som serverer øl om sommeren og studerer resten av året.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!