Svenskene får skylda for skuddveksling

Svenske KFOR-soldater og FN-politi braket i formiddag sammen med serbere i Kosovo. Svenskene anklages nå for ineffektivitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette første alvorlige sammenstøt mellom serbere og fredsstyrkene i Kosovo på mange måneder, fant sted like etter at to håndgranater ble kastet inn i en serbisk gruppe, og såret fem personer. Etniske albanere er mistenkt for å stå bak angrepet.

Nå anklager lokale serbere de lokale svenske FN-styrkene i byen der angrepet fant sted for å være ineffektive. Granatene ble kastet inn i et kultursenter bare femti meter fra en svensk stilling i Gracanica.

- Granaten ble kastet rett foran øynene på svenskene, men likevel greide de ikke å stanse bilen som ble kjørt av en albaner, sier Dragan Stajanivic til nyhetsbyrået AP.

Seks personer ble skadet i granatangrepet, melder det jugoslaviske nyhetsbyrået Beta. Tre personer ble skadet da britiske FN-styrker senere åpnet ild.

Etter granatangerepet samlet flere hundre serbere seg ved åstedet for udåden. Flere FN-biler ble veltet og satt i brann, og det tok flere timer før situasjonen roet seg. De svenske og britiske styrkene måtte skyte flere varselsskudd i lufta.

Spenningen blant serberne i Kosovo har økt merkbart de siste to uker, etter at åtte serbere er blitt drept i en serie angrep som den albanske befolkningen er beskyldt for å stå bak. Totalt skal 14 personer ha blitt skadet i dagens uroligheter.