MINDRE SNUS FOR MER PENGER: Det er hverdagen for både svenske og norske snusere etter at Swedish Match nå har redusert vekta også på snus solgt i sverige
Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
MINDRE SNUS FOR MER PENGER: Det er hverdagen for både svenske og norske snusere etter at Swedish Match nå har redusert vekta også på snus solgt i sverige Foto: Lars Myhren Holand / DagbladetVis mer

Svenskene føler seg lurt for 0,1 gram snus ...

Men i Norge brydde nesten ingen seg da vektreduksjonen ble innført for ett år siden. Nå øker snusprisen igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mindre snus for mer penger.

Det er den nye hverdagen for svenske snusere, som nå kan konstatere at Swedish Match har redusert snusmengden i porsjonssnus med 10 prosent. Ifølge snusgiganten kjøpes om lag 40 prosent av all snus som brukes av norske snusere i Sverige. 

En pose-snus veide tidligere 1 gram, men veier nå 0,9 gram. Det gjør at svenske snusere føler seg lurt, ifølge avisa Dagens Nyheter.

- Gagner snuserne Tobakkskatten ble økt både i Norge og i sverige fra årsskiftet. Ifølge avisa Aftonbladet ble en boks snus satt opp to kroner til 49 svenske kroner fra 1. januar. Snittprisen i Norge er ifølge Swedish Match etter årsskiftet vel 72 norske kroner.

Det er vektreduksjonen på porsjonssnus som har skapt størst reaksjoner hos broderfolket. Men ifølge Patrick Hildingsson ved Swedish Match hovedkontor i Stockholm, gagner vektreduksjonen snuserne ettersom skatten utregnes på bakgrunn av vekt.

- Vi ønsket ikke å videresende hele skatteregninga til våre kunder, derfor har vi bestemt at det beste er å redusere vekten på snusen, sier han til den svenske avisa.

Skjedde i Norge i fjor Også i Norge blir snusen dyrere i 2012. I det norske statsbudsjettet ble det bestemt at prisen på snus økes med 1,1 prosent.

Men ifølge Swedish Match blir ikke prisstigningen toppet med en vektreduksjon i Norge. Det ble nemlig gjort for ett år siden. Vektreduksjonen av svenskenes nasjonal-tobakk skaper storm i sverige, men gikk nærmest upåaktet hen her hjemme.

- Vi minsket vekten på snus i Norge allerede ved inngangen til 2011, sier kommunikasjonsansvarlig for Swedish Match i Norge Nils Erlimo til Dagbladet.

Diskré porsjonspakninger Da NRK omtalte den norske reduksjonen i juni henviste snusgiganten til en undersøkelse utført av analysebyrået InFact. Den viser at 60 prosent av snuserne foretrekker diskré porsjoner under leppa.

- Vi ser at de fleste som snuser gjør dette for å slutte å røyke. Vi ønsker derfor å gi brukerne mer diskré porsjonspakninger. Samtidig ser vi at redusert vekt slår positivt ut for forbrukeren i forhold til at prisøkningen blir mindre enn avgiftsøkningen, sier Erlimo til Dagbladet.

MINDRE SNUS FOR MER PENGER: Nå har snusgiganten Swedish Match redusert innholdet også på porsjons-snus solgt i Sverige. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
MINDRE SNUS FOR MER PENGER: Nå har snusgiganten Swedish Match redusert innholdet også på porsjons-snus solgt i Sverige. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

En av effektene av den norske tobakksbeskatningen har vært økt grensehandel, ifølge Erlimo. Han fremholder at det fortsatt stor prisforskjell på snus i Norge og Sverige.

- Det norske snusmarkedet har vokst I flere år, men vi ser ingen sammenheng med vektendringen som ble gjennomført i Norge i 2011. Veksten i markedet henger sammen med at flere velger vekk sigaretter til fordel for snus, hevder Erlimo.

Den svenske snuskjempen noterte ny bestekurs noen sinne rett før jul. Ifølge Hegnar Online har Swedish Match-aksjen steget mer enn 20 prosent det siste året. Da var Børsverdien på det svenske selskapet på hele 50,82 milliarder svenske kroner.

Du kan lese mer om de nye norske avgiftssatsene på tobakk her.

SVENSKENE FØLER SEG LURT: Faksimile: Dagens Nyheter
SVENSKENE FØLER SEG LURT: Faksimile: Dagens Nyheter Vis mer