Svenskene frykter de har dioksin-kjøtt i hyllene

Har importert tonnevis av svinekjøtt fra Irland. 25 land kan være rammet av dioksin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I Storbritannia tømmes nå matvareforretninger for irsk svinekjøtt, og forbrukerne blir bedt om å styre unna skinke og bacon fra både Irland og Nord-Irland, skriver Daily Mail.

Bekymringen øker etter avsløringen av at gårder i Irland og Nord-Irland skal ha gitt grisene fôr som inneholder stoffet dioksin. Dioksin kan ifølge Wikipedia ha en rekke skadelige effekter, er kreftfremkallende og kan gi hudsykdommer.

Nå går også giftalarmen i Sverige, og det gjelder å være på vakt dersom man planlegger julematinnkjøp hos söta bror.

Tonnevis av irsk svinekjøtt kan allerede ha nådd svenske forbrukere. Ifølge avisa Expressen er juleskinke, bacon, svinefilet, pølse, skinke og svinefarse produkter som kan være berørt.

25 land berørt
Svenske myndigheter sier at folk ikke bør la seg skremme.

- dioksin er bare farlig dersom man får i seg store mengder. Det får man ikke gjennom en bit kjøtt. Likevel er dette alvorlig, ettersom dioksin er et stoff som ikke skal forekomme i næringsmidler, sier leder av tilsynsavdelingen i svenske Livsmedelverket, Peter Brådenmark, til Expressen.

På en pressekonferanse i går gjorde Irlands sjefinspektør Paddy Rogan det klart at forgiftet svinekjøtt kan ha blitt eksportert til så mye som 25 land, skriver danske Politiken.

Irske myndigheter opplyser at ti svinefarmer i Irland og ni svinefarmer i Nord-Irland kan ha benyttet seg av fôret som trolig er årsaken til at deler av svinekjøtteksporten er forgiftet.

Laboratorieanalyser har vist at dioksininnholdet i det aktuelle svinefôret har vært opp til 200 ganger høyere enn det EU tillater.

- I svenske kjøttboller
En av Sveriges største matvareprodusenter, Findus, tør ikke utelukke at giftig irsk svinekjøtt kan ha funnet veien til deres produkter.

- Det finnes en risiko. Jeg kan ikke utelukke at svinekjøtt fra Irland finnes i våre kjøttboller, sier produksjonsdirektør Henrik Nyberg i Findus til Expressen.

Hver tredje eller fjerde uke importerer Findus ti tonn irsk svinekjøtt.

I helga stoppet Findus ti tonn irsk svinekjøtt fra å havne i produksjon, og selskapet jobber nå med å spore kjøtt som er importert fra Irland. Likevel avviser Findus at forbrukerne bør være ekstra vaktsomme.

- Jeg hadde ikke vært urolig som forbruker slik situasjonen er nå, sier Henrik Nyberg.

Sporer kjøtt
Restaurantgrossisten Servera leter også etter kunder som de kan ha solgt forurenset svinekjøtt til. Så langt har de funnet ut at de har solgt irsk svinekjøtt til hurtigmatkjeden Subway i Sverige, uten at de tør si noe om i hvilket omfang Subway er berørt.

- Det dreier seg om to produkter. Skivet skinke og pepperonipølse, sier innkjøpsdirektør Nils Berntsson i Servera til Expressen. Restaurantgrossisten har også solgt svinekoteletter fra Irland til tre restauranter i Sverige.

Flere av de store svenske matvareselskapene forsøker nå å spore kjøtt som kan være forurenset av miljøgifter. I Irland blir nå parti på parti med svinekjøtt tilbakekalt.

Også i Danmark fryktes det at irsk dioksin-kjøtt er solgt i butikkene i over tre måneder, skriver Politiken. Danske myndigheter jobber nå med å få oversikt over situasjonen.

De første opplysningene om forgiftet kjøtt kom allerede 19 november, men først nå har britiske helsemyndigheter sett seg nødt til å agere. Ifølge Daily Mail skal italienske myndigheter ha varslet Irland allerede for tre måneder siden.