Svenskene frykter farlig virus

I kveld får svenske myndigheter svar på om det er den dødelige virustypen H5N1 som tok livet av et titall fugler. Norge avventer resultatene før ytterligere tiltak vurderes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tiltakene mot spredning av fugleinfluensa i Norge som ble innført fredag tar høyde for at smitte blir påvist i Sverige.

-  En eventuell påvisning av smitte i Sverige endrer ikke situasjonen for Norge umiddelbart. Men vi vurderer selvsagt nye tiltak kontinuerlig, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Finn Oluf Nyquist i Mattilsynet.

Prøveresultatene fra Sverige viste i går at de titall døde endene som i går morges ble funnet ved byen Eskilstuna var smittet av influensa.

Men seint i går kveld var det fortsatt ikke klart om det dreide seg om den farlige typen H5N1. 20-30 prosent av fugler har normalt influensa på denne tida av året. Men frykten for at den dødelige fugleinfluensaen alt har nådd Sverige er stor, og fuglene ble hastetestet ved Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala.

Stor frykt

Svenske myndigheter har fryktet at smitten ville spre seg raskt til Sverige etter at det ble påvist fugleinfluensa i Tula-regionen i Russland.

Trekkfugler fra dette området kommer daglig til Sverige. En myndighetsopprettet spesialgruppe jobber nå døgnet rundt for å forsøke et utbrudd av sykdommen i Sverige.

Hvis de døde fuglene er smittet, kan utbruddet alt være i gang.

DØD AND:  Et titall ender er funnet døde i Eskilstuna. Foreløpig vet ikke svenskene om det er dødsviruset H5N1 som er dødsårsak. Foto: Sven Lindwall, Expressen
DØD AND: Et titall ender er funnet døde i Eskilstuna. Foreløpig vet ikke svenskene om det er dødsviruset H5N1 som er dødsårsak. Foto: Sven Lindwall, Expressen Vis mer

Forbud

Landbruks- og matdepartementet i Norge innførte fredag forbud mot hold av fjørfe og andre fugler utendørs i 11 fylker.

Mattilsynet oppfordrer eiere av fjørfe og andre fugler til å finne løsninger der de i størst mulig grad beskytter fuglene fra mulig villfuglsmitte.

Professor Bjørn-Erik Kristiansen skriver imidlertid i en kronikk i Dagbladet i dag at enkelte leger og forskere forsterker en unødig angst for at fugleinfluensaen skal smitte mellom mennesker.

Han toner ned faren for at fugleinfluensaviruset H5N1 blir den nye spanskesyken, en pandemi som tok livet av mange millioner mennesker i 1917-18.

Overdrevet frykt

«I dag er angsten for et H5N1-influensautbrudd et større helseproblem enn den reelle faren for en H5N1-virus-pandemi. Det er beklagelig at enkelte leger og forskere er med på å forsterke denne angsten snarere enn å bidra til kunnskap og nøkternhet», skriver Kristiansen i dagens kronikk.

Han mener rådene om hamstring av virusmedisiner er villedende og bidrar til økt forbruk, og dermed økt fare for resistensutvikling.

Kristiansen mener myndighetene har håndtert risikoen på en god måte:«Gjennom de tiltakene som er gjennomført er Norge så godt forberedt på en pandemi med H5N1-viruset som det i dag er mulig å være.»

JOBBER PÅ SPRENG: Seint i går kveld jobbet svenske forskere på spreng i dette laboratoriet i Eskilstuna for å teste virusfunnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer